Verslag, Nieuws, België, Islamofobie, Kerstboom -

Kerstmis, feest van het licht en de afkeer van moslims

Moslims protesteren tegen de groene kruistekens van apothekers. Banken durven niet meer adverteren met een spaarvarken. Moslims zijn boos op toiletpapier. Moslims pakken onze kerstboom af. Met de regelmaat van de klok verschijnen dergelijke verzinsels. Soms worden ze verspreid door journalisten als Mia Doornaert, soms door neonazisites, soms door opportunistische politici. Maar altijd geven ze aanleiding tot een explosie van islamofobie.

vrijdag 16 november 2012 13:34
Spread the love

Het recentste incident gaat over de kerstboom in Brussel. In hun ijver om kersttoeristen naar Brussel te lokken besloot het gemeentebestuur van de stad om de traditionele dennenboom te vervangen door het futuristische lichtspektakel XMAS Tree. Die artificiële boom sierde eerder al de kerstmarkt in Guebwiller, een Frans stadje in de Elzas.

Het gevaarte in de vorm van een den kan beklommen worden. Dat kost 4 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen. De opbrengst gaat naar Samu Social, een vzw voor armen en daklozen. De traditionele kerststal blijft wel staan.

Het ding kost 44.680 euro en wordt betaald met de 200.000 euro die Electrabel ophoest om een maand lang overal op de kerstmarkt reclame te mogen hangen.

Dat nieuws werd door een trotse burgemeester bekendgemaakt op een persconferentie op 7 oktober. Een dag later stak gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V) het vuur aan de lont met een nijdig persberichtje.

“De kerstboom draagt uiteraard – alleen al op grond van zijn naam – een verwijzing naar Kerstmis in zich. Ik vermoed dat precies die verwijzing de kerstboom voortaan bant van de Grote Markt”, schrijft Debaets.

In de slipstream van haar uitspraken doken verschillende Facebook-pagina’s op en later ook een petitie die alle schuld bij de moslims leggen. “Na het verbod om varkensvlees te eten in onze scholen, besluiten ze nu om onze kerstboom op de Grote Markt te schrappen”, zo klinkt het in de petitie die al meer dan 23.000 handtekeningen verzamelde.

Op de verschillende Facebook-pagina‘s wordt de bagger uitgegooid.

“Ofwel hou je van België en haar tradities met haar kerstboom. Ofwel vertrek je.”

“Gaan ze ons ook onze warme wijn afnemen?”

“Moeten we nu echt onze tradities afschaffen om de vreemdelingen een plezier te doen?”

“Gaan we dan ook de kerstkribbe vervangen door een mini-moskee?”

“Gaan ze in de kerststal een ‘barbu’ zetten omringd door schapen?”

Ja, er is niet veel nodig om een stroom racistische oprispingen op gang te brengen. Sommige politici weten dat ze zo makkelijk kunnen scoren. “Plat populisme”, zo noemde Vlaams parlementslid Yamila Idrissi (SP.A) de uitspraken van Debaets. “Het racistische karakter heeft de bovenhand genomen in de discussie”, betreurde Idrissi op Brusselnieuws.be. Dat klopt. Er was zelfs geen discussie. Geen enkele moslim heeft ooit bezwaar gemaakt tegen de kerstboom. Het verhaal is net als de eerder vermelde verzinsels een hoax.

Die islamofobie is een smeulend vuur dat af en toe hoog oplaait. Er staan altijd wel politici als Debaets of commentatoren als Mia Doornaert (die gretig de leugen over de verboden spaarvarkens rondstrooit) klaar om olie op het vuur te gooien. 

Hoewel het fenomeen (dat door heel wat opiniemakers ronduit ontkend wordt) heel duidelijk kan afgelezen worden in die commentaren en in het succes van de petitie is het geen maatschappelijk debat waard. Laat staan een undercoverreportage in Koppen.  

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!