Nieuws, Economie, Politiek, België, Ikkeikkeikke -

Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken! De toekomst van de financiële sector

‘Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken’ is een nieuwe vierdelige debatreeks over de spanning tussen het algemeen en het privébelang. Zij is de opvolgster van de LinksRechts debatten. Dat Dexia ons net nog maar eens 2,9 miljard euro heeft gekost, illustreert hoe brandend actueel het eerste thema blijft: moeten onze systeembanken nu publiek of privé zijn? Of, welke toekomst voor onze financiële sector?

vrijdag 16 november 2012 09:28
Spread the love

Is geld niet te belangrijk om aan bankiers over te laten?

De vier LinksRechts debatten die deBuren, DeWereldMorgen.be Toneelhuis samen organiseerden, deden smaken naar meer. De verslagen van die debatten, over de prijs van democratie, van cultuur, van arbeid en van solidariteit, zijn allemaal nog te vinden – klik hier

Altijd opnieuw die spanning tussen algemeen en privé belang

De rode draad voor de nieuwe debatreeks is de spanning tussen algemeen en privé belang, een spanning die altijd opnieuw de kop opsteekt in belangrijke maatschappelijke vraagstukken.

Of het nu gaat om de vraag wie er zorgt voor onze kinderen of onze ouderen, hoe de publieke ruimte beheren van Oosterweel tot Brusselse Ring, wie garandeert een duurzame energievoorziening, betaalbaar wonen voor alle lagen van de bevolking, de beste gezondheidszorg voor iedereen, van wie zijn de snelwegen van de telecommunicatie, er zijn honderd en één goede redenen om meer klaarheid proberen te scheppen in de verhouding tussen het publieke en het private belang.

Wat doen we nu aan de financiële crisis?

En dat gaan we doen in de nieuwe debatreeks ‘Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken’. Het eerste debat vertrekt vanuit de puinhoop die onze grootbanken hebben aangericht. De door hen veroorzaakte financiële crisis dompelde ons in een nog steeds aanslepende economische en sociale crisis, in het roven van de toekomst van onnoemelijk veel jongeren in vooral Spanje, Italië, Portugal en Griekenland in een race naar bezuinigingen waar maar geen einde aan komt en die door de hele samenleving worden gevoeld… behalve door degenen die al deze pijn hebben veroorzaakt. Want nadat de samenleving hen heeft moeten redden, dansen de financiële grootverdieners al lang weer op tafel en durven ze zelfs de staten de les spellen omdat die er financieel slecht voor staan – terwijl dat dus in grote mate hun schuld is.

Vandaar dat de vraag zich opnieuw, en bijna meer dan ooit, onstuimig opdringt: is geld niet te belangrijk om over te laten aan bankiers? Wie kan of wil zich herinneren dat banken vroeger veel meer aan de leiband werden gehouden? Misschien ook dat dit land naast privébanken ook heel wat overheidsbanken en coöperatieve banken telde? En dat we toen nooit moesten beleven dat banken failliet gingen en het redden ervan vele miljarden, zelfs tientallen miljarden,euro kostte. Dan is de vraag of onze systeembanken nu best publiek of privébezit zijn allerminst wereldvreemd.

Het is een sleutelvraag voor dit eerste ‘Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken’ debat over de toekomst van de financiële sector met als deelnemers econoom Koen Schoors (UGent & Itinera) en Pia Desmet (secretaris vakbond BBTK / ABVV), en Bernhard Ardaen (insider en auteur van het boek ‘Tijdbom Dexia. De inside story’) die reflecteert.

Ook deze nieuwe debatreeks is een initiatief van deBuren, DeWereldMorgen.be en Toneelhuis. Ze is de opvolger van de LinksRechts debatten waarvan alle opnames en verslagen nog te zien en te lezen zijn op deze site. https://www.dewereldmorgen.be/tags/linksrechts-debat

Live Streaming.

Volg tijdens de voorstelling de live-streaming op deze pagina.

PRAKTISCH

Debat op maandag 3 december 2012 om 20.00 uur
Toneelhuis | Bourlaschouwburg, Komedieplaats 18, 2000 Antwerpen

Gratis, reserveren aanbevolen – www.toneelhuis.be

Dirk Barrez (DeWereldMorgen.be) leidt het debat en Christophe Callewaert (DeWereldMorgen.be) neemt de factchecking voor zijn rekening.
Welkom door Dorian van der Brempt, directeur van deBuren.

Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken! Debatteren over algemeen en privé belang
Een organisatie van deBurenToneelhuis – DeWereldMorgen.be

Deze debatten inviteren sprekers om hun analyses, inzichten en verhalen te brengen over essentiële maatschappelijke vraagstukken, en om die ook te argumenteren.
Geen boksmatch, wel een verdieping van het inhoudelijke gesprek over democratie, cultuur, solidariteit en arbeid.
Toch een debat. Omdat, hoe beleefd ook sprekers van gedachten wisselen, hun verhalen en hun antwoorden zullen grondig verschillen.

take down
the paywall
steun ons nu!