Gaza: Hamasleider Jabari vermoord tijdens onderhandelingen over wapenstilstand

Gaza: Hamasleider Jabari vermoord tijdens onderhandelingen over wapenstilstand

vrijdag 16 november 2012 16:30
Spread the love

Het Israëlisch leger heeft Hamasleider Jabari vermoord terwijl hij besprekingen voerde over een langdurende wapenstilstand. Dat zegt vredesactivist Gershon Baskin die destijds de succesvolle onderhandelingen voerde over de vrijlating van Israëlisch soldaat Gilad Shalit.

Na de vrijlating van de Israëlische soldaat Shalit onderhield Baskin dagelijks contacten met Hamasverantwoordelijken en met de Egyptische autoriteiten. Enkele uren voor hij werd vermoord ontving Jabari een tekst voor een langdurige wapenstilstand. Door het ingrijpen van het IDF mislukten die pogingen die al maanden aan de gang waren. Volgens Baskin was de Israëlische leiding op de hoogte van de geboekte vooruitgang, maar gaven ze toch bevel Jabari te doden. Dat schrijft het Israëlische dagblad Haaretz op 15 november.

Baskin zegt dat Israël een “kapitale strategische” fout maakte, want het bloed dat nu vloeit had kunnen vermeden worden. Een andere interpretatie is echter mogelijk: Nethanyanhu en andere Israëlische leiders wilden juist vermijden dat er een voorstel voor wapenstilstand door Hamas aanvaard werd. Baskin zegt zelf: “Ze gaan meer stemmen winnen met dit (met deze oorlog)”. 

Protestacties

Egypte heeft onmiddelllijk zijn ambassadeur in Israël teruggeroepen.

Pourlapalestine.be houdt vandaag vrijdag een betoging voor de beurs in Brussel, om 16 uur. 

“Yves Leterme, Monica De Coninck: Steun het Israëlische leger niet”

Ziehttps://www.change.org/petitions/yves-leterme-monica-de-coninck-steun-het-israëlische-leger-niet

B’nai B’rith Antwerpen en Christenen voor Israël hebben het orkest van het Israëlisch leger uitgenodigd, zondag 18 november. Oud-premier Yves Leterme en minister Monica De Coninck zullen er het woord nemen.

PalestinaSolidariteit lanceerde een petitie gericht ?aan Leterme en De Coninck: https://www.change.org/petitions/yves-leterme-monica-de-coninck-steun-het-israëlische-leger-niet

PalSol roept ook op om op zondag 18 november om 13u te komen betogen met andere organisaties zoals Intal Antwerpen en Mouvement Citoyen pour la Palestine op de plaats van het concert: Provinciehuis, Koningin Elisabethlei 22 te 2018 Antwerpen.

Acties in de VS van Jewish Voice for Peace: http://salsa.democracyinaction.org/o/301/p/salsa/event/common/public/search.sjs?distributed_event_KEY=702

http://www.obamaletter.org/

Het hackerscollectief Anonymous heeft verschillende Israëlische overheidswebsites aangevallen, zo bericht de Amerikaanse nieuwssite Huffington Post. De computerkrakers trekken daarmee openlijk de kaart van de Palestijnen in Gaza, die sinds woensdag opnieuw in een gewelddadige strijd met Israël zijn verwikkeld.

“Aan de inwoners van Gaza en andere bezette gebieden: weet dat Anonymous jullie strijd steunt”, klonk het in een mededeling van de anonieme internetgemeenschap. Op Twitter is opgeroepen om veertig websites van de Israëlische overheid of het leger lam te leggen.

???”We zullen er alles aan doen om de Israëlische strijdkrachten tegen te houden.” Anonymous beloofde de Palestijnen ook continu internettoegang, “om jullie ervaringen te kunnen blijven delen met de rest van de wereld”. Het plaatste intussen een handleiding online, in het Arabisch en Engels, om toch online te blijven mocht Israël de internettoegang in Gaza blokkeren.??”Anonymous zal niet achteruit leunen en enkel toekijken hoe deze laffe zionistische staat onschuldige levens vernietigt.” 

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israeli-peace-activist-hamas-leader-jabari-killed-amid-talks-on-long-term-truce.premium-1.478085

http://www.haaretz.com/opinion/a-message-to-israel-s-leaders-don-t-defend-me-not-like-this.premium-1.478105

http://www.haaretz.com/opinion/keep-the-peace-with-egypt-and-jordan-1.478249

Institute voor Middle East Understanding, verwijzing door Jewish voice for Peace:

http://imeu.net/news/article0023227.shtml?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed%3A+imeu+%28IMEU+%3A+Institute+for+Middle+East+Understanding%29

Unie van progressieve joden: http://www.upjb.be/spip.php?article480

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!