G32: waarom ik er in geloof
Nieuws, Samenleving, Politiek, België, G32 - Marijke Smeets

G32: waarom ik er in geloof

Het G32-rapport is af. Al enkele dagen kan iedereen lezen wat wij, die 32 burgers, over werk in onze maatschappij te zeggen hebben. De reacties zijn veelal positief maar er klinken ook twijfels. Zal de politiek hier iets mee doen? Wat is de meerwaarde van deze aanbevelingen, waarvan we de meeste toch al vaker gehoord hebben?

vrijdag 16 november 2012 13:19
Spread the love

Als bevoorrechte getuige weet ik daar wel een antwoord op. G32, dat is die representatieve groep van burgers. Dat is die methode die ervoor zorgt dat ieder individu betrokken is bij de materie én invloed heeft. De manier waarop ideeën in dit document terechtkomen, geeft dit rapport zoveel gewicht.

Iedereen heeft wel een aantal geweldige ideeën, ik ook. Vervolgens mag je meedoen aan het burgerpanel! Je springt een gat in de lucht en denkt, dát ga ik veranderen! Maar dan kom je daar aan en mag je helemaal niet kiezen waarover je gaat spreken. Nee, de methode is afgelijnd en je moet je precies aan de opdrachten houden. Met moeite krijg je je revolutionaire idee in dat kader en dan blijkt, enigszins onverwacht, dat niemand je voorstel echt belangrijk vindt. Dan begint er iets te dagen…

Wat ik belangrijk vind, dat doet er toe, niet de oplossingen die ik op voorhand had bedacht. Zo leer ik dat iedereen het belangrijk vindt om de zwaksten onder ons te beschermen, dat iedereen het belangrijk vindt om ondernemers te steunen en dat iedereen zich wil inzetten als anderen daar beter van worden. Dus bedenk je oplossingen vanuit ieders belang.

Dit rapport is meer dan de som van de delen. Niemand van ons had dit rapport alleen kunnen schrijven. Niemand van ons is perfect gelukkig met alle formuleringen, alle woorden, alle komma’s, maar ieder van ons heeft het rapport ondertekend. De richting die het aanwijst, steunen we allemaal. Dat is de reden waarom dit document meer weegt dan voorstellen uit welke politieke hoek dan ook. Het rapport verdedigt niet één belang, maar alle belangen. Het is geen afweging van de belangen en voorkeuren van de ene groep ten opzichte van een andere.

Spreken vanuit je eigen ervaring is anders dan spreken in het belang van een ander. Luisteren naar iemand die spreekt uit eigen ervaring is dat nog veel meer. Wie naast je in de kamer zit, vergeet je niet zomaar. Wie taalvaardig is, kan daarom niet anders dan herformuleren tot iedereen ermee kan leven. Zo drukt niemand zijn stempel maar heeft iedereen invloed op de inhoud van het rapport. In de politiek lijkt het onmogelijk maar kijk eens aan, hier gebeurt het.

Aan alle burgers die niet de kans hadden deel te nemen: ik hoop dat ieder van u de kans krijgt dit van dichtbij mee te maken. En dat u niet enkel het resultaat van een dergelijk proces kan zien, maar ook beleven hoe het tot stand komt. Misschien zal u dan, net als ik, vertrouwen krijgen in burgerpanels en hun vermogen om oplossingen aan te reiken en richting te geven aan de politiek.

Ik ben ervan overtuigd dat elke andere representatieve groep een gelijksoortig document zou afleveren. Andere aanbevelingen, andere accenten maar dezelfde richting. Wij waren het middelpunt van het proces maar tevens de meest vervangbare delen ervan. Dat is de kracht van het burgerpanel.

Marijke Smeets

Meer informatie over de G32 en de G1000 vind je in ons dossier ‘Alles over de G1000’ (zie rechts bovenaan dit artikel)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!