Credit: Gastón Brito/IPS
Nieuws, Bolivia, Landbouw, Latijns-Amerika, Santa Cruz, Unagro -

Boliviaanse suikersector herstelt zich maar export hapert

LA PAZ — De Boliviaanse suikersector herstelt zich. Maar de producenten raken maar niet aan vergunningen om de overschotten te exporteren.

vrijdag 16 november 2012 17:19
Spread the love

In het oostelijke departement Santa Cruz, waar vier van de vijf Boliviaanse suikerraffinaderijen staan, komen ze dit jaar aan meer dan 500.000 ton suiker. Daardoor is er nu een overschot van 138.000 ton.

Smokkel

Daarmee spoelt Bolivia de slechte herinneringen van 2010 door. Toen haalde de sector in Santa Cruz niet eens 400.000. Door het slechte weer viel de productie fors terug. De regering hield de prijzen laag. Door het prijsverschil met buurland Peru werden grote hoeveelheden suiker de grens over gesmokkeld.

Om de bevoorrading niet in het gedrang te brengen, verbood de regering toen de export van suiker en begon ze suiker uit Colombia te importeren. Ondertussen bracht ze de suikerprijs meer in overstemming met de marktprijs, waardoor de situatie weer normaliseerde.

De import van suiker zal zich niet herhalen, zegt Marcelo Fraija, zaakvoerder van Unagro, een van de vier raffinaderijen in Santa Cruz.

Exportverbod

Maar het exportverbod blijft van kracht. De producenten willen de 138.000 ton naar Chili, Colombia, Peru en de Verenigde Staten uitvoeren maar krijgen daarvoor geen vergunningen. Ze vragen dat de regering de beperking opheft.

“De regering had gelijk toen ze vreesde dat het product door zijn lage prijs het land zou verlaten”, zegt Mariano Aguilera, voormalig voorzitter van Guabirá, de grootste raffinaderij. “Maar vandaag is de situatie anders. Er is een duidelijk commercieel beleid nodig.”

“De producenten hebben zware inspanningen geleverd om hun gewassen aan te passen en te wapenen tegen de grillige weersomstandigheden”, zegt Hugo Gutiérrez, voormalig voorzitter van de Unie van Suikerrietproducenten van Santa Cruz. “Aan de ene kant geeft de regering ons financiële steun, maar aan de andere kant sluit ze de deur naar de export.”

In 2009 voerde de sector voor 75 miljoen dollar (bijna 60 miljoen euro) uit. De eerste negen maanden van dit jaar was de suikerexport nauwelijks goed voor 17.000 dollar (13.000 euro).

De internationale suikerprijzen zijn ook fors aan het dalen. Begin dit jaar kostte een ton suiker 800 dollar (630 euro), nu 500 dollar (390 euro), zegt Fraija.

De suikeroogst begon in mei en eindigt deze maand.

take down
the paywall
steun ons nu!