Betoging na het vrijdaggebed

Amman: De dood van Qais Al Omari en opnieuw betogingen

vrijdag 16 november 2012 11:11
Spread the love

Gisterenavond zijn er protesten gemeld in Amman (Dakhleya Circle, Firas Circle & voor het koninklijk Raghadan paleis) en in Irbid. Ook in andere steden kwamen mensen op straat, maar daar was heel weinig over te horen online. Ondertussen doet de de staats-TV de protesten natuurlijk nog altijd af iets kleins, georganiseerd door islamisten, anarchisten en mensen die tegen het koningshuis zijn. 

Gisterennamiddag is de clan van Qais Al Omari (de jongen die eerder deze week werd doodgeschoten) samen gekomen om de consequenties van diens dood te bespreken. Ze weigeren het lichaam van hun zoon te ontvangen – moslims worden binnen de 24 uur begraven – tot er een onderzoek wordt ingesteld naar de dood van hun zoon. Volgens hen was hun zoon niet betrokken bij criminele feiten. Het neerschieten van deze jongeman zou wel zware gevolgen kunnen hebben.

Volgens de “clan-wetten” mag de clan van de vermoorde persoon nl. wraak nemen door iemand van de clan van de moordenaar te vermoorden. Oog om oog, tand om tand dus. Tot nu toe waren de clans ook diegenen die koning Abdallah hebben gesteund en waardoor de koning aan de macht kon blijven. Mochten diezelfde clans hem niet meer steunen, zou de koning wel es in nauwe schoentjes kunnen komen te zitten. 

Vandaag, vrijdag, is er een grotere betoging gepland in Downtown Amman na het vrijdagsgebed

Video:

– Incidentjes tussen politie en ontevreden Jordaniërs in Karak op 15/11

– – Overzicht van de protesten aan het koninklijk paleis en in Jebel Hussein van 15/11

 http://www.7iber.com/2012/11/photos-sound-protests-in-amman-thursday-nov15/

Foto’s: 

– Dakhleya Circle 16/11 https://www.facebook.com/media/set/?set=a.503305516370082.124414.207696152597688&type=1

take down
the paywall
steun ons nu!