(foto http://www.left.gr/article.php?id=10446)
Nieuws, Europa, Economie, Milieu, Griekenland, EU -

Goudmijnbouw zal Griekenland niet uit crisis helpen

Het Griekse schiereiland Chalkidiki kampt al jaren met protesten van de bevolking. De afgelopen maanden werden die steeds heviger, als protest tegen de komst van een enorm goudmijnbouwproject dat zich dreigt te vestigen in een natuurgebied in het noordoosten van het schiereiland.

donderdag 15 november 2012 16:00
Spread the love

‘Bruikleen’

De overheid geeft dit gebied van ongeveer 317 vierkante kilometer in “bruikleen” aan het privébedrijf Hellas Gold, een dochteronderneming van European Goldfields. Dat is dan weer een dochteronderneming van het Canadese El Dorado. Dit bedrijf wil er een grootschalig goudmijnbouwproject starten.

Goudmijnbouw heeft echter nefaste gevolgen voor fauna en flora: waterschaarste, vervuiling door zware metalen en andere toxische stoffen die in het milieu terecht komen, grondwateraantasting, …

Lokaal verzet

Omwonenden, eigenaars van de toeristische accomodatie, milieuactivisten en wetenschappers verzetten zich heftig tegen deze plannen, maar de overheid dult deze tegenspraak niet. Opstanden en betogingen worden repressief onderdrukt door de politie. De plannen voor deze goudmijnen in Griekenland zijn al bijna een decennium in de omloop.

Pas iets meer dan een jaar geleden kreeg Hellas Gold de toestemming van de minister van Milieu om twee goudmijnen (het Skouries-project en het Olympias-project) te bouwen in het noorden van het land. Er zou een openluchtmijn komen in Skouries, terwijl het Olympias-project het opknappen van een oude ondergrondse mijn omvat. Naast enkele metalen bijproducten zoals zilver en lood, wil het bedrijf er tegen 2015 ongeveer 1000 kilogram goud ontginnen (1 kilogram goud is meer dan 20.000 euro waard).

Het project start reeds

Ondertussen is het bedrijf al gestart met onder meer het kappen van bomen. Protestacties blijven echter doorgaan. Zo hebben inwoners van Chalkidiki in juli 2012 een rechtszaak gewonnen tegen Hellas Gold. Zij trokken de legaliteit van de beslissing van het Ministerie van Milieu in vraag, waardoor het project weer gedeeltelijk uitgesteld werd.

Hellas Gold is bovendien reeds uitbater van een ander mijnbouwproject in Griekenland, in de stad Stratoni, dat al sinds 2005 in werking is. Er wordt lood, zilver en zink geproduceerd in ondergrondse mijnen onder de stad. Tegenstanders beweren dat ook hier het bedrijf in strijd is met de wettelijke voorwaarden en verplichtingen.

Regering, gerecht en bedrijven spannen samen

Het bedrijf maakt bijvoorbeeld gebruik van explosieven in plaats van machinaal te graven, waardoor er scheuren zijn waargenomen in verschillende gebouwen van de stad erboven. De bewoners hebben het bedrijf dan ook aangeklaagd, maar de beschuldigingen werden enkele jaren geleden al afgewezen.

De rechtse regering van premier Antonis Samaras spant samen met het mijnbouwbedrijf om eventuele tegenstanders in te tomen. Griekenland heeft de inkomsten uit deze mijn namelijk ‘nodig’ om de Europese budgetnormen te halen, om ervoor te zorgen dat er terug economische stabiliteit komt en ze zo uit de financiële crisis te geraken.

De weg naar die economische stabiliteit gebeurt echter niet democratisch. Er wordt niet gedebatteerd in het parlement over deze mijn en er is al evenmin consensus over. Het debat, of beter verwoord ‘de strijd’, wordt wel gevoerd op straat. Vreedzaam protest wordt hardhandig neergeslagen door de politie.

De protesten escaleren

Getuigen van een betoging op 21 oktober in de bossen van Skouries vertellen hoe vredelievende betogers in elkaar geslagen en uitgescholden werden door de politie, zonder zelf enige aanleiding daartoe te geven. Traangas en geweld werden ruimschoots gebruikt en enkele van de ongeveer 2500 betogers belandden met verwondingen in het ziekenhuis.

Er zijn bovendien al vijftien betogers voor de rechtbank gedaagd voor verzet tegen de staat. Dit is hoogst opmerkelijk aangezien tot nu toe niemand hier ooit van beschuldigd is geweest sinds de Griekse dictatuur.

Zware gevolgen worden genegeerd

Het project wordt veelbelovend voorgesteld door de overheid: de staatsschuld aflossen en werkgelegenheid voor de lokale bevolking creëren. Deze kleine voordelen wegen voor de lokale bevolking echter niet op tegen de enorme nadelen. Eén van de mooiste natuurgebieden van Griekenland dreigt vernietigd te zullen worden door deze mijnbouwactiviteiten.

Giftig mijnafval, dat cyanide en kwik bevat, zal de omliggende bossen en rivieren vervuilen, zware metalen zoals lood en arseen, de zee. Ook de lucht zal verontreinigd worden door gevaarlijke stoffen die terug op aarde zullen komen in de vorm van zure regen.

Geen enkele inspraak

Bovendien werd de bevolking niet geconsulteerd over deze projecten. De lokale bevolking heeft daarom een campagne gestart om de mijnbouwprojecten te verhinderen: “Save the homeland of Aristotle and the gateway to the Holy Mountain”.

De bekende filosoof Aristoteles werd namelijk geboren in deze streek en ook de berg Athos ligt hier. Deze ‘Heilige Berg’ ligt in de toekomstige goudmijnbouwwerf. Het gebied is tot nu toe gespaard gebleven van de invloeden van de beschaving, momenteel wordt het zelfs enkel bewoond door monniken.

Deze campagne roept mensen over heel de wereld op om hun stem te laten horen. Dit kan, door deze  online petitie te tekenen!

take down
the paywall
steun ons nu!