Israël meest gemilitariseerde land ter wereld
Nieuws -

Israël meest gemilitariseerde land ter wereld

Israël is volgens de laatste Global Militarisation Index (GMI) het meest gemilitariseerde land ter wereld. De index werd gisteren gepubliceerd door het Bonn International Centre for Conversion (BICC).

woensdag 14 november 2012 13:56
Spread the love

Israëls belangrijkste rivaal in de regio, Iran, staat op plaats 34. Bijna elk land in de regio, met uitzondering van Jemen (37) en Qatar (43) is meer gemilitariseerd dan Iran, blijkt uit de index die wordt gefinancierd door het Duitse ministerie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

Singapore staat tweede op de ranglijst, gevolgd door Syrië, Rusland, Jordanië en Cyprus. De index baseert zich op een aantal variabelen, waaronder het defensiebudget in relatie tot het bruto binnenlands product (bbp) en het percentage van het bbp dat wordt uitgegeven aan gezondheidszorg. De GMI wil inzicht geven in de balans tussen militarisering en ontwikkeling, met name in relatie tot gezondheidszorg.

Zes van de landen in de top tien liggen in het Midden-Oosten. Behalve Israël (1), Syrië (4) en Jordanië (5), zijn dat Koeweit (7), Bahrein (9) en Saoedi-Arabië (10).

Azerbeidzjan (8), een buurland van Iran, staat voor het eerst in de top tien. De voormalige Sovjetrepubliek gebruikte zijn olie-inkomsten, waardoor het land tot de snelst groeiende economieën ter wereld behoort, in de afgelopen jaren voor de aankoop van dure wapensystemen. Die zijn vermoedelijk bedoeld om druk uit te oefenen op Armenië (23) om de betwiste enclave Nagorno-Karabach, die Bakoe na de ineenstorting van de Sovjet Unie in een korte maar hevige oorlog verloor, terug te geven.

Noord-Korea is niet beoordeeld in de index, omdat er geen informatie is over het defensiebudget van dat land. Maar alom wordt aangenomen dat Noord-Korea een van de meest gemilitariseerde landen ter wereld is. Ook Eritrea, een land dat eerder in de top tien stond, werd dit jaar niet opgenomen in de index.

Azië in opkomst

Het soennitische koninkrijk Bahrein staat ook voor het eerst in de top tien. Dat land krijgt steun van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten bij het onderdrukken van hervormingspogingen door de sjiitische meerderheid.

Het Midden-Oosten is van alle regio’s in de wereld veruit het meest gemilitariseerd – alle landen staan in de top veertig. Zuidoost-Azië, aangevoerd door Singapore, is echter in opkomst, zegt Jan Grebe, hoofdonderzoeker van de index.

Behalve in Singapore, groeit ook het defensiebudget in China (82) en India (71) relatief snel. Recentelijk was er sprake van een opflakkering van territoriale conflicten tussen Beijing en zijn buurlanden aan de overkant van de Zuid en Oost-Chinese Zee. “Het is afwachten hoe deze ontwikkeling het defensiebudget van de individuele landen zal beïnvloeden”, zegt Grebe.

Zowel Afrika ten zuiden van de Sahara als Latijns-Amerika staan relatief laag op de index, die in totaal 135 landen beoordeelt op grond van cijfers uit 2011. Angola is op nummer dertig een Afrikaanse uitzondering. In Latijns-Amerika voeren Chili (31), Ecuador (36) en Colombia (38) de index aan. Brazilië, dat in deze regio veruit het meeste uitgeeft aan defensie, staat op de 76[e] plaats.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!