Verlimas, enkele jobs gered na een week staken
Werkgelegenheid, Kortrijk, Verlimas -

Verlimas, enkele jobs gered na een week staken

dinsdag 13 november 2012 15:21
Spread the love

De laatste dagen komen alleen de grote sluitingen – zoals Ford en zijn toeleveringsbedrijven – in de pers. Aan de andere kant van het land, in het West-Vlaamse Kortrijk, sluiten er ook bedrijven.

Verlimas is nog een van de weinige textielbedrijven binnen de stadsgrenzen van Kortrijk. Het bedrijf sluit binnenkort zijn afdeling in Kortrijk om naar een nabijgelegen industriezone in Wevelgem te verhuizen. Een textielveredelingsbedrijf verbetert stoffen: verven, bleken en chemische behandeling. Dit doen zij vooral bij interieur en medisch textiel.

De firma is dus afhankelijk van de plaatselijke textielproducenten. In de nieuwe entiteit te Wevelgem zal nog uitsluitend het hoogwaardig werk behandeld worden, dus geen volumewerk meer maar hoog kwaliteitswerk.

Tot vandaag werken er 58 arbeiders en 12 bedienden bij het bedrijf. Jammer genoeg tellen alleen computermodellen en cijfers meer dan ervaring: de werkgever wilde verder met slechts 18 arbeiders en 4 bedienden. Na hard overleggen en actievoeren tijdens fase 1 van de wet Renault kunnen er nu nog 21 arbeiders en 4 bedienden blijven.

Vanmiddag op de ondernemingsraad konden de vakbonden nog enkele jobs redden, dit na een week van staking. Het was een spontane staking, niet voor geld maar voor jobs. 

Op de personeelsvergadering vanmiddag stemde de meerderheid van de werknemers tenslotte in met het afsluiten van fase 1.

Morgen wordt het werk hervat en volgende week maandag starten de onderhandelingen over een sociaal plan (fase 2 Renault).

Dankzij de staking kunnen er 21 arbeiders blijven, dus 3 meer dan in het voorstel van de managers. In de volgende fase van de onderhandelingen komen de ontslagmodaliteiten aan bod.

take down
the paywall
steun ons nu!