Rijstveld in Boyard Valley, Senegal (foto afronline)
Nieuws, Afrika, Economie, Milieu, Senegal, IPS -

Senegalese boeren binden strijd aan met verzilting

DAKAR — Door het toenemende zoutgehalte van de bodem waren veel boeren in de Senegalese Boyard-vallei gestopt met de rijstteelt. Vijf dorpen in de vallei willen niet langer afhankelijk zijn van geïmporteerde rijst en gaan het gewas opnieuw verbouwen.

dinsdag 13 november 2012 15:35
Spread the love

“De landbouwproductie zit hier al jaren in de lift, dankzij de heropleving van de rijstteelt”, zegt Marie Sagne uit Boyard Niodiome trots. Door de inspanningen van een project rond kleinschalige irrigatie, met de steun van de Afrikaanse en de Islamitische Ontwikkelingsbank, konden de boeren hier opnieuw rijst aanplanten.

Het project liet een dam tegen het zout bouwen rond het dorp, waardoor de productiviteit van veel in onbruik geraakte velden steeg. Sinds 2006 kregen lokale boeren ook kwaliteitsvolle zaden, meststoffen en technische opleidingen.

“Boeren hebben nieuwe technieken omarmd en wij steunen hen”, verklaart Jean-Paul Bampouky als hoofd van het Regionale Bureau voor Landbouwontwikkeling in Fatick, een van de agentschappen dat mee zijn schouders onder het project zet.

Zelfvoorzienend

In het kader van het project hebben 420 rijstboeren uit 5 dorpen zich verenigd in een comité, onder leiding van Ibrahima Faye. 80 procent van de leden zijn vrouwen. Ze betalen het equivalent van 8 euro per jaar en krijgen in de plaats zaaigoed en meststoffen voor hun velden. De totale oppervlakte in de vallei waarop rijst wordt geteeld, ging van 10 hectare in 2006 naar 25 hectare in 2007.

“In 2004 oogsten we nog net geen 500 kilogram rijst per hectare. Met de technische trainingen zaten we aan 3,5 ton rijst per hectare in 2006 en zelfs 4 ton in 2008”, vertelt Faye. “Sommige gezinnen hoeven al jarenlang geen ingevoerde rijst meer te eten: de lokale oogst is voldoende om in al hun noden te voorzien.”

“We zijn bijna zelfvoorzienend in rijst”, stelt ook Mamadou Camara van het project in Fatick. “In 2013 zullen we dit consolideren door nog eens 200 hectare bijkomende velden in gebruik te nemen.”

Tractor

Er wordt ook halsreikend uitgekeken naar de aanleg van landwegen in de vallei, de bouw van een opslagplaats en de aankoop van een tractor in 2013.

“Door de knappe resultaten heeft de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, dat het project financierde tussen 2006 en 2010, beslist om haar steun aan het programma in 2013 uit te breiden”, aldus Camara. De Islamitische Ontwikkelingsbank blijft het project financieren tot 2015.

“We hebben nog een tekort aan landbouwmateriaal. Met een tractor zullen we niet alleen voldoende rijst produceren om zelf van te eten, maar kunnen we ook een overschot verkopen”, zegt Mame Mor Ndiaye, een boer uit Dack.

Souleymane Faye

take down
the paywall
steun ons nu!