Griekenland uit de EU, NATO en IMF - schijnt voor sommige actievoerders een oplossing te zijn
Nieuws, Europa, Betoging, Griekenland, Besparingen -

Vreedzaam protest tegen stemming Griekse begroting

Op zondag 11 november kwamen duizenden Grieken weer de straat op om vreedzaam te protesteren tegen de stemming van de Griekse begroting voor 2013. De makke opkomst voor het parlement, rafelde vrij vroeg uiteen.

maandag 12 november 2012 07:22
Spread the love

Hoe verschillend van afgelopen woensdag, toen het Griekse parlement moest stemmen over de nieuwe besparingsmaatregelen en de structurele hervormingen. Toen kwamen bijna 100.000 Grieken de straat op om te protesteren. De acties mondden uit in fikse rellen.

Familiale sfeer

De Griekse begroting kon enkel worden gestemd omdat de besparingsmaatregelen afgelopen woensdag waren goedgekeurd door het parlement. Om 18u kwamen de eerste actievoerders opdagen, toevallig toen bij de wisseling van de Griekse wacht. De ruimte voor het parlement was afggeschermd met nadarafsluitingen, maar er was geen politieagent te bespeuren. 1 actievoeder met het bekende Guy Fawkes masker kroop over de nadarafsluiting en droeg een Griekse vlag over zijn schouder. Zo stond hij onbeweeglijk, uitdagend, gedurende 10 minuten de wisseling van de wacht gade te slaan.

De twee grote vakbonden GSEE (van de privésector) en ADEDY (van de openbare sector) waren samen opgestapt. Voor het parlementsgebouw werden ze opgewacht door spandoeken van diverse, voornamelijk linkse, politieke fracties. Maar er heerste vooral een rustige, bijna familiale sfeer. Hele families, hele generaties waren naar Syntagma afgezakt. Grootouders met hun kleinkinderen, moeders die een kinderwagen vooruit duwden, allemaal meezingend met de liederen van Mikis Theodorakis. Maar strijdbaarheid heerste er niet, veeleer een soort van gelatenheid, want de goedkeuring van het budget is niet meer dan een symbolische horde die moest worden genomen door het parlement.

Toch kwam dezelfde vraag links en rechts naar boven borrelen bij de strijdbare ouderen die op Syntagma stonden: “1.300.000 werklozen in Griekenland! Waar zijn ze? Zitten ze in hun zetel? Drinken ze koffie?”. Het is inderdaad opvallend dat de leeftijdsgroep van 15-24, die het meest geraakt wordt door de crisis (werkloosheidsstatistieken voor augustus 2012 tonen aan dat 58% van hen zonder baan zitten), voornamelijk thuis blijft tijdens de protesten. Ofwel denken ze dat de anderen voor hen de kastanjes uit het vuur gaan halen, ofwel zijn ze zo gedesillusioneerd, dat ze geen enkel perspectief en geen enkele hoop hebben en dus de moeite niet doen om uit hun zetel te komen. Voor hen heeft het wellicht allemaal geen zin meer.

PAME

Onderaan Syntagma kwam de optocht van de communistische vakbond PAME toe rond 19u. Op het eerste gezicht leek deze groep veel groter te zijn dan de optocht van GSEE en ADEDY. Vreemd genoeg bleef PAME onderaan Syntagma staan, zich afzonderend van de actievoerders die vlak voor het parlementsgebouw stonden. Een taktiek die PAME wel vaker toepast: de beweging lijkt zich niet te willen verenigen met de andere actievoerders om op die manier meer gewicht in de protestschaal te gooien. Na een uurtje ontbonden ze zich ook spontaan.

Voor vele Grieken op Syntagma is de reden hiervoor duidelijk: PAME en de communistische partij KKE hebben zich lekker genesteld in hun niche en hebben blijkbaar vrede genomen met deze positie. Een jammere zaak voor zovele anderen die zich willen verenigen. Als PAME zich op zondagavond bij de andere actievoerders had gevoegd, had het protest heel wat meer gewicht in de schaal kunnen leggen. Nu doofde de actie langzaam uit.

Niet dat een uitgebreid protest de goedkeuring van het budget voor 2013 in het parlement zou hebben kunnen verhinderen. Dat is slechts een formaliteit na de protesten van afgelopen woensdag. Maar een signaal naar de politici toe dat het protest zich aan het verenigen is, zou wel een sterke boodschap zijn. Positief is natuurlijk wel dat het protest voor een keer niet werd ontsierd door rellen van een minderheid van relschoppers die volgens zo veel Grieken door de politie zijn ingeschakeld om het protest van binnen uit te saboteren.

Uiteindelijk werd de begroting voor 2013, met 9,3 miljard euro aan besparingen, goedgekeurd met 167 ja-stemmen, 128 nee-stemmen, 4 onthoudingen en 1 afwezige. Alle parlementsleden van PASOK en Nea Dimokratia stemden voor.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!