Jongeren, Werk, Limburg, Kansarmoede, Groen -

Pleidooi voor de toekomst

maandag 12 november 2012 12:01
Spread the love

25.000 mensen op de been om steun te betuigen aan de werknemers van Ford en toeleveranciers. 25.000 mensen in de ‘Mars voor de toekomst’ om steun te vragen aan alle overheden. Op 11 november 2012 kwamen we samen voor nieuwe jobs!

In moeilijke tijden zoals deze komen jongeren samen. Jongeren van allerlei strekkingen, zoals… Jong Pro Genk, Jong Groen, Animo, Comac, Gigos, Jong CD&V, Scouts, Chiro. Vlaggen kan men niet eten dus daarom zorgen we elke dag voor warme maaltijden aan het piket. Hoe verschillend ook onze achtergrond, hier zijn we één ploeg. In onze volkskeuken maken we niet alleen soep of pasta maar smeden we plannen voor de toekomst. Want ook de jongeren verliezen 10.000 jobs.

Nochtans nemen wij de woorden “verloren generatie” niet in de mond. Ongeacht de werkloosheid, de kansarmoede of de milieuvervuiling… Ook wij gaan voor een betere toekomst. Wij praten niet over een vervlaamsing van onze samenleving, maar over een verbetering. Want het project waar we nu voor staan kent geen grenzen. Wij praten niet over een koude en radicale verandering. Vrienden, wij praten over een warme samenleving, zoals gisteren op de straten. Die werkt voor elkaar.

Onze boodschap is er één van solidariteit en duurzame ontwikkeling. Jongeren pleiten voor een GROEN reconversieplan. Een actieplan in het kwadraat met jobs in de hernieuwbare energie, duurzame bouw en de milieuvriendelijke high tech. Waarom zouden we onze moderne autofabriek laten verloederen in een industrieel kerkhof? Als we hier de kans hebben om compacte hybride wagens te bouwen, auto’s met de prestaties van een Porsche en het verbruik van een Smart. Met Flanders’ DRIVE en Green Propulsion hebben we verdomme de kennis én de technologie in eigen huis. Niet Henri Ford maar Henri Pieper ontwikkelde in ons land de allereerste hybride auto.

Als we de producten van de toekomst willen maken, dan is INNOVATIE het sleutelwoord. Jongeren aan de hogescholen en de universiteiten, zelfs humaniora, kunnen en willen hiervoor de hefboom zijn. Enerzijds steunen we de bedrijven in hun ontwikkeling en anderzijds leren we hun noden kennen. Laat een patent op schoolprojecten en eindwerken onze inzet zijn voor tewerkstelling.

Beste vrienden, een recessie eindigt met initiatieven voor een duurzame toekomst. Laten we een stap terug doen en hierin investeren. Géén maatregelen die de zwakkeren treffen! Maar een rechtvaardige stap terug die ons behoedt van Spaanse toestanden. Investeer niet zomaar in mooi ogende pacts of vrijblijvende platforms, investeer ook in de praktische achtergrond. Want wij willen jobs. Kunnen we geen bijles geven of onze ouderen verzorgen als we werkloos zijn? Kunnen we geen scholen bouwen in plaats van bij de VDAB keer op keer hetzelfde muurtje af te breken?

Wij willen niet alleen leren maar ook ons steentje bijdragen. Wij willen werk. Wij willen zekerheid en onze toekomst uitbouwen. Wij willen werk. Wij willen een vrolijk kerstfeest. Wij willen werk!

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!