Banken zijn ook maar mensen!

Banken zijn ook maar mensen!

maandag 12 november 2012 19:33
Spread the love


doc

Wist u dat banken ook maar gewoon mensen zijn? Met emoties en problemen? Indien u dat nog niet wist, zullen BNP Paribas Fortis en Belfius uw gezicht er nu wel inwrijven. Hun laatste reclamecampagne staat namelijk volledig in het teken van schadebeperking. Het imago van de banken als manipulatieve en commodificerende instituten is namelijk niet correct, weten deze reclamespots ons te vertellen. Wees gerust meneertjes en mevrouwtjes, uw geld is veilig bij ons. Wij doen alles voor u. U bent ons. Wij zijn u. Het is duidelijk dat de banken niets geleerd hebben van hun faillissementen, noch van het buitensporige gedrag van hun topmanagers, noch van de impliciete inhumaniteit die mensen reduceert tot klanten. De aanklacht van zovele verontwaardigde mensen is het bankwezen compleet ontgaan. Of geloofwaardiger misschien: het kan het bankwezen eigenlijk niets schelen. Het feit dat er nu een charme-offensief op ons wordt gekatapulteerd, toont geen berouw, laat staan een schuldbesef waarvan deze reclamecampagnes het bewijs dienen te zijn. “We hebben het vertrouwen geschonden en nu moeten we dat kost wat kost terugwinnen.” Dat is de enige les die de banken eruit getrokken hebben. Als dat betekent dat men ons moet voorliegen en manipuleren, zoals ze dat als vanouds steeds gedaan hebben, dan moet dat maar. Het vertrouwen (en dus de €€€’s) staat namelijk op het spel! Dat bankiers, marketeers en managers geen moreel bewustzijn hebben, staat buiten kijf. Maar dat ze berouwloos terug in hun oude gewoontes vervallen om het vertrouwen van de mensen terug te winnen door manipulatie, slaat toch alles. Psycho- en sociopaten kunnen er nog een lesje van leren. We hebben het hier natuurlijk niet over Evelyne en Michel als dusdanig, maar over hoe de banken zélf hun werknemers kneden tot in hun meest diepe overtuigingen. Door te willen appelleren aan ons menselijke gevoel en de bank op te waarderen door te stellen dat ze bestaat uit mensen als u en ik, is er geen ruimte meer om kritiek te leveren, laat staan de legitimiteit van het bestaan van banken uit te hollen. Want weet u? Er werken daar namelijk mensen. Met dezelfde emoties en problemen als alle andere mensen. Wordt het niet eens tijd voor de criticasters om dat toe te geven? Banken zijn zo slecht nog niet. Neen. Kom. Kom. Vertrouw ons jullie geld toe. Wij zorgen er wel voor. Verantwoordelijk en begripvol. Want wij weten wat goed voor u is. Laat u verleiden door deze menselijke-al-te-menselijke reclamecampagnes. Zo menselijk zelfs dat het bijna onmenselijk is om er kritiek op te uiten. – BNP Paribas Fortis (spot 1)

 

BNP Paribas Fortis (spot 2) –

Belfius

Ik krijg spontaan zin om in zo’n warme omgeving te gaan werken. Moeder Bank, waar kan ik tekenen?

take down
the paywall
steun ons nu!