Bouwen met kempkalk is (in tegenstelling tot passiefbouw) niet duurder dan klassieke bouw. Deze revolutionaire CO2-neutrale airconditioner ligt binnen ieders bereik. Ook in België zijn er verschillende kemphuizen in aanbouw, zowel renovaties als nieuwbouw (foto: ProHemp - Wervel).
Opinie, Nieuws, Europa, Milieu, België, Wervel, CO2-uitstoot, Verwarming, Isolatie en luchtvochtigheid, Klimaatneutraal, Hennepkalk, Kemphuizen, Passiefhuis, Kempkalk, Ecologische bouwmaterialen, International Hemp Building Association (IHBA), Eco-innovatie - Patrick De Ceuster

Passiefbouw kan ook milieuvriendelijk en eenvoudig

Sinds kort is België op de kar gesprongen van de ontwikkeling en toepassing van kempkalk in de bouw. Dit revolutionaire bouwmateriaal wordt nu ook bij ons geproduceerd en toegepast bij zowel renovatie als nieuwbouw. Kemp (ook: industriële hennep genoemd) wordt lokaal geteeld zonder landbouwgif en kan op heel eenvoudige manier verwerkt worden op de bouwplaats.

vrijdag 9 november 2012 14:40
Spread the love

Bovendien krijgt de bouwheer garantie op een gezond binnen- èn buitenklimaat, wat uniek is aan kempkalk. Wervel vzw promoot deze toepassing als drugsvrije eco-innovatie.

Een gelijkblijvende binnentemperatuur en -luchtvochtigheid zijn belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Kempkalk garandeert dit als geen ander materiaal. Het bouwt snel en eenvoudig en er is geen dampscherm nodig.

CO2-uitstoot blijft gedurende hele levenscyclus minimaal

Een gezond buitenklimaat houdt in dat de CO2-uitstoot gedurende de hele levenscyclus minimaal blijft: zowel bij de aanmaak van de bouwmaterialen, als tijdens de bouw en nadien tijdens het bewonen. Met kempkalk kan een huis gebouwd worden waarin CO2 wordt vastgelegd in plaats van uitgestoten en met een heel laag energieverbruik tijdens de woonfase.

Deze manier van bouwen staat in schril contrast met de huidige generatie passiefhuizen die voor de aanmaak van de materialen zoveel CO2 hebben uitgestoten als een standaard huis gedurende 48 jaar uitstoot voor verwarming.

Eind oktober vond het derde internationaal symposium van de International Hemp Building Association (IHBA) plaats. Architecten, bouwpromotoren, aannemers, onderzoekers en machinebouwers kwamen er samen om hun ervaringen en kennis te delen.

Revolutie in de manier waarop we naar isolatie kijken

Dr. Mike Lawrence van de universiteit van Bath (Groot-Brittannië) lichtte er toe waarom kempkalk een revolutie betekent in de manier waarop we naar isolatie moeten kijken. De kempscheven (traditionele benaming van de stukjes houtige kern in de stengel) zijn een heel dampopen materiaal en de isolatiewaarde is niet uitzonderlijk groot.

Toch blijkt de combinatie van deze scheven met kalk zich thermisch heel anders te gedragen dan de huidige computermodellen voorspellen. Zo blijken de luchtvochtigheid en de temperatuur in een kemphuis uiterst stabiel. Dat komt door het spel van watermoleculen in een unieke microstructuur die kemp kenmerkt omdat de plant zo snel groeit.

Experimenten aan de universiteit van Bath tonen een merkwaardig golfpatroon in de temperatuursgradiënt binnenin een muur van kempkalk, een golf die bovendien pas na meer dan 300 uur tot stilstand komt. Bij schommelende buitentemperaturen bleek ook het warmteverlies door een muur van kempkalk veel kleiner dan door glaswol van dezelfde dikte. De onderzoekers willen nu ook het fenomeen van actieve opwarming en koeling die in kempkalk plaatsvindt, kwantificeren.

Kempkalk kan snel en éénvoudig worden toegepast bij nieuwbouw en renovatie

Bouwen met kempkalk is (in tegenstelling tot passiefbouw) niet duurder dan klassieke bouw. Deze revolutionaire CO2-neutrale airconditioner ligt binnen ieders bereik. Ook in België zijn er verschillende kemphuizen in aanbouw, zowel renovaties als nieuwbouw.

De ambitie van verschillende steden en provincies in Vlaanderen om klimaatneutraal te worden en ook het de acute probleem van de werkgelegenheid creëren het nodige momentum voor de doorbraak van kempkalk in Vlaanderen. Maar dan aanvaarden onze beleidsmakers best dat innovatie niet per definitie rijmt op duur en hoog-technologisch.

Patrick De Ceuster

Patrick De Ceuster is persmedewerker bij Wervel vzw.

take down
the paywall
steun ons nu!