Foto: Senkinz Tanja
Ford Genk -

“Opkomen voor uw werk is crimineel, maar 10.000 mensen zomaar op straat zetten niet?”

vrijdag 9 november 2012 17:13
Spread the love

Symbolische actie

We zijn naar Keulen gegaan naar aanleiding van de Europese ondernemingsraad voor een symbolische actie. We dachten als ze niet naar Genk willen komen dan zullen we ze daar spreken. We waren ook verontwaardigd na hun uitspraken waarin ze zeiden dat het gemakkelijkste was om de fabriek in Genk te sluiten omdat de vakbonden er toch niet sterk stonden. We wilden laten zien dat ze niet zomaar met ons konden sollen.

Maar op zich deden we niets anders dan de standaard dingen bij acties en betogingen hier in België. We hadden wat voetzoekers en rookbommetjes mee en hebben er twee banden in brand gestoken. Na de eerst rookbom vloog de politie erop met brandblussers en ze wilden teasers en traangas gebruiken. Ze hadden zo overdreven gereageerd dat er natuurlijk ook tegenreactie kwam van de vakbondsmilitanten. Het is nadien wat uit de hand gelopen.

Overdreven reactie

Iedereen werd even administratief aangehouden en mocht nadien terug weg behalve ik. Ze hadden me zogenaamd geïdentificeerd als aanstoker van de rellen. Ze dreigden met veroordeling voor landvredebreuk etc. Maar ik ben uiteindelijk totaal niet ondervraagd geweest.

Om 10h00 ‘s morgens kwamen ze me zeggen dat ik voor de rechter ging verschijnen maar zover is het niet gekomen. Ik mocht een half uur later gewoon naar huis. Ik ben dus helemaal niet voor de rechter moeten verschijnen. Ze konden me ook niets verwijten. Het was een beetje belachelijk dat ik werd aangehouden. Ik viel er niet meer op dan de rest.

We waren nu met 200 man in Keulen maar we kunnen ook lastig doen met 5000 man. We laten niet met ons sollen.

Wie is er het meest crimineel?

Ik werd bij mijn aankomst gisteren opgewacht door mijn vrouw en tientallen Ford-arbeiders. Het was heel ontroerend om te zien maar ik kan nog steeds geen traan laten. Daarvoor is de woede te groot. Ik ben woester dan voordien. Opkomen voor uw werk en voor uw mensen is crimineel maar 10000 mensen zomaar op straat zetten, dat mag dan wel. Wie is er hier het meest crimineel? Maar ja waarschijnlijk ben ik van een andere planeet.

Ik wil gaan voor jobbehoud, gelijke herverdeling van werk binnen alle vestigingen. Europa mag de landen niet tegen elkaar opzetten. Anders moeten we het bedrijf maar in eigen handen nemen. Ford heeft jaren winst gemaakt en geprofiteerd van de subsidies met beloftes van werkzekeheid tot 2020.

Betoging 11 november

We verwachten veel volk voor de betoging van zondag. Er komen mensen uit heel het land en er zijn ook toezeggingen van delegaties uit verschillende landen zoals Keulen, Valencia… Maar we hebben schrik dat iedereen zondag zijn hart laat zien maar dat we vanaf de 12de weer alleen aan onze poort gaan staan.  

Piket en acties aan de poort

We blijven piket houden aan de poort ook na de 12de en er komen nog acties. De 13de hebben de meeste de intentie getoond om terug aan het werk te gaan maar ik denk niet dat we veel wagens gaan maken. En de wagens die gemaakt zijn gaan de fabriek niet meer buiten. We houden ze als oorlogsbuit.
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!