Einde marihuanaverbod in twee VS-staten kost kartels veel geld
Verslag, Nieuws, Wereld -

Einde marihuanaverbod in twee VS-staten kost kartels veel geld

MEXICO-STAD — De opheffing van het marihuanaverbod in twee Amerikaanse staten zou de Mexicaanse misdaadorganisaties heel wat geld kunnen kosten. Volgens sommigen moet Mexico nu het voorbeeld van de VS-staten volgen.

donderdag 8 november 2012 16:26
Spread the love

Van de 3700 ton marihuana die de Amerikanen jaarlijks consumeren, komt 40 tot 67 procent uit Mexico, zegt het Mexicaanse Instituut voor Concurrentievermogen (IMCO), een niet-gouvernementele organisatie.

Via een referendum besloten de staten Washington en Colorado dinsdag, tegelijk met de presidentsverkiezing, het verbod op productie, distributie en verkoop van marihuana op te heffen. Het is voor het eerst dat dit gebeurt in de VS.

De opheffing van het marihuanaverbod kan de Mexicaanse misdaadorganisaties jaarlijks 2 miljard euro kosten, schat het IMCO. In beide staten zouden ze 36 tot 37 procent van de markt verliezen.

Vooral het Sinaloakartel, de machtigste misdaadorganisatie van Mexico, en de Tempeliers zouden dat voelen.

Ander drugbeleid

De legalisering van marihuana in de twee VS-staten kan in Mexico het debat aanzwengelen, zeggen deskundigen.

Het huidige Mexicaanse drugbeleid ligt al lang onder vuur. President Felipe Calderón, wiens mandaat deze maand afloopt, heeft sinds 2006 het leger ingezet tegen de drugkartels, met meer dan 90.000 doden, 10.000 vermisten en een kwart miljoen vluchtelingen als gevolg, zeggen mensenrechtenorganisaties en journalisten.

De nieuwe regering van Enrique Peña zou het voorbeeld van Washington en Colorado kunnen volgen, zegt onderzoeker Jorge Chabat van het Centrum voor Economisch Onderzoek en Onderwijs in Mexico-Stad.

Peña heeft al aangekondigd dat hij de strijd tegen de misdaad anders wil aanpakken maar details gaf hij daarover nog niet vrij.

Grootste winsten van cocaïne

Het IMCO adviseert de Mexicaanse regering alvast marihuana niet te legaliseren zolang de VS op federaal vlak geen duidelijkheid schenken. Tegelijk moet de regering alternatieve ontwikkelingsprogramma’s lanceren voor de regio’s waar nu cannabis wordt gekweekt en erover waken dat er geen marihuana van de VS naar Mexico komt.

“De legalisering lost het probleem niet op, want het is cocaïne die de grootste winsten oplevert”, zegt Jorge Javier Romero van het departement Politiek en Cultuur van de UAM-universiteit in Mexico-Stad.

Auteur: Emilio Godoy

take down
the paywall
steun ons nu!