Een bloedend sossenhart
Opinie, Nieuws, België -

Een bloedend sossenhart

Niet enkel het zwakke sociale luik is het probleem van de nieuwbakken Aalsterse coalitie. Ook de gevaarlijke rechtse verschuiving op cultureel vlak, baart mij zorgen, schrijft An Pauwels.

donderdag 8 november 2012 15:12
Spread the love

Maandagavond sprak 66 procent van de Aalsterse sp.a-leden zich uit voor deelname aan het volgende stadsbestuur. Een democratische beslissing zonder meer. Maar het is wat mij betreft een deelname die noch gewenst (een asociaal rechts raamakkoord), noch nodig (N-VA en CD&V hebben een meerderheid zonder sp.a) is. En dus onbegrijpelijk, voor een simpele sos als ik.

Als werknemer in een progressieve socio-culturele vereniging ben ik niet alleen ontgoocheld over de totale afwezigheid van een diep uitgewerkt sociaal luik in het raamakkoord. Ik vind de culturele verrechtsing – waarin 66 procent van de Aalsterse sp.a-leden nu mee stapt – beangstigend.

Dat Karim van Overmeire schepen van Vlaamse Zaken en Integratie wordt, is helaas geen flauwe grap. Het is een bittere realiteit. Dé Karim van Overmeire die als koppige nieuwbekeerde weigert zijn master piece als huisideoloog van het Vlaams Belang – Vlaams Blok, what’s in a name – af te zweren. Ik herinner u graag aan het interview in De Ochtend (24/10) waarin hij zowat vijf keer paste om het plan met een welgemikte smash naar de prullenmand te verwijzen.

Dat de bibliotheek niet langer een bevoegdheid is van het departement cultuur, maar wel een zaak wordt van diezelfde schepen van Vlaamse Zaken is evenmin een billenkletser. Het is een misselijkmakende realiteit. U zal er binnenkort vruchteloos op zoek gaan naar “L’étranger” (A. Camus) voor uw puberende zoon of dochter. Maar geen paniek, de anderstalige boeken de bib zullen “niet allemaal” verwijderd worden, sust men.

Dat de taalpolitie het Nederlands taalgebruik op straat wil gaan controleren, vind ik zelfs niet een klein beetje grappig; enkel wansmakelijk. Als Gentenaar met West-Vlaamse tongval staan me zware tijden te wachten.

Of wat dacht u van het plan om alle namen van winkels en horecazaken te vernederlandsen? Wou u nog shoppen – excuses, ik bedoel natuurlijk: winkelen – bij Esprit, Free Record Shop of de Grand Bazar? Zoek dan maar gauw de weg – op de met Vlaamse Leeuw getooide straatnaambordjes – naar de Geest, Vrije Opname Winkel of Grote Rommelwinkel. Misschien ietwat kort door de bocht, maar het hele culturele luik van het akkoord gaat nu eenmaal helemaal door de bocht. En daarom vind ik het onbegrijpelijk dat de lokale socialisten een uiterst rechts beleid verkiezen boven een gegronde linkse oppositie. Onbegrijpelijk om zo veel duidelijke adviezen van het provinciaal bestuur (unaniem) en nationale kopstukken naast zich neer te leggen.

Verdeel ik de socialistische beweging met mijn schoonmoederlijke – enfin, schoondochterlijk, ik ben tenslotte nog een jonge druif – inmenging? Misschien wel. Maar de Aalsterse JA-stemmers doen dat misschien nog meer. En het is uit liefde voor die socialistische beweging dat ik even mijn ideologische maagoprispingen publiekelijk deel.

An Pauwels is coördinator curieus Oost-Vlaanderen

take down
the paywall
steun ons nu!