Nieuws, België, Dexia, Analyse -

‘Dexia gaat nog veel geld opbrengen’ en andere loze beloftes

Dexia heeft belastingbetaler al veel geld gekost en zal ook de komende jaren nog veel geld kosten. Een analyse.

donderdag 8 november 2012 13:24
Spread the love

Eerst de feiten. Frankrijk, België en Luxemburg stoppen 5,5 miljard euro extra in restbank Dexia. In 2008 staken diezelfde staten al eens 6 miljard euro in de restbank. België neemt deze keer 53 procent op zich of 2,915 miljard euro.

Het plafond voor de staatswaarborgen zakt van 90 miljard euro naar 85 miljard euro. Daarvan neemt België 51,41 procent voor zijn rekening. Dat komt neer op 43,7 miljard euro. Dat is ruim 10 miljard minder dan de 55 miljard euro waarvoor België tot nu toe garant stond.

Dexia moet voortaan wel een veel lagere vergoeding betalen voor die waarborgen: 0,05 procent in plaats van 0,9 procent. De garanties kostten Dexia dit jaar al 725 miljoen euro.

België krijgt preferente aandelen in ruil voor die kapitaalinjectie. Dat betekent dat ons land vooraan in de rij staat als er ooit een dividend uitgedeeld wordt.

Minister van Financiën Steven Vanackere maakt zich sterk dat het de laatste keer is dat België geld moet stoppen in Dexia.

Wat betekent dat nu? Is het inderdaad de laatste keer dat Dexia bij de Belgische belastingbetalers aanklopt?

Insider Bernhard Ardaen schatte in zijn boek ‘Tijdbom Dexia, de inside story’ dat de ontmanteling van Dexia 2 à 3 miljard per jaar zou kosten, in totaal ongeveer 20 miljard euro. Vanackere zegt nu dat 5,5 miljard euro zal volstaan. Dat zou betekenen dat we er heel goedkoop van afkomen. Feit is dat niemand daar definitieve uitspraken over kan doen.

De waarborgen van België zakken, maar uiteindelijk maakt dat weinig uit. België tekent in op een kapitaalsverhoging. Daardoor moeten de waarborgen niet aangesproken worden. Wellicht zal België er ook in de toekomst voor zorgen dat de waarborgen nooit moeten aangesproken worden. De kans dat het verlies ooit oploopt tot 60 miljard of meer is klein. Dat zou enkel gebeuren als men Dexia totaal laat inéénstorten.

Dexia krijgt die waarborgen nu zo goed als gratis. Ook dat is een symbooldiscussie. Om die waarborgen te betalen moest Dexia het eigen kapitaal sneller opbranden en moesten de overheden dus sneller te hulp schieten met extra kapitaal. Een simpele doorschuifoperatie dus. Het enige verschil is dat België die vergoeding nu niet kan inschrijven in de begroting. Dat scheelt enkele honderden miljoenen euro per jaar.

Het is trouwens nog afwachten hoe de kapitaalinjectie geboekt wordt. Eurostat zou kunnen eisen dat het in de begroting terechtkomt. Vanackere zegt dat dat niet zal gebeuren. Het zou bijvoorbeeld ook kunnen dat het meteen bij de bestaande staatsschuld geteld wordt. Daardoor zou de schuldgraad van België stijgen.

In 2011 maakten toenmalig premier Yves Leterme en minister van Financiën Didier Reynders zich sterk dat Dexia door de vergoeding voor de waarborgen nog “goed geld zou opbrengen”.

Dat is dus niet waar. Dexia heeft de belastingbetaler al veel gekost en kost nu nog eens 2,9 miljard euro. Dat is 263 euro per Belg. Of dit de laatste keer is, is heel onzeker. 

take down
the paywall
steun ons nu!