“We hebben er aan de poort gestaan en enkele rookbommetjes en voetzoekers gegooid en ook een paar autobanden in brand gestoken. Maar blijkbaar zijn ze daar in Duitsland niet veel gewoon. Er is een enorme politiemacht opgetrommeld. Ze kwamen met 350 politie-agenten en 110 politievoertuigen. Dat is toch een beetje overdreven”, zegt Ronny Mouton.
“Er is helemaal geen auto vernield of in brand gestoken zoals in de media wordt beweerd. Er zou ook sprake zijn van gewonden maar dat is ook zwaar overdreven. Twee politie-agenten zouden gehoorschade hebben opgelopen door de voetzoekers.”
“In Keulen is de Europese hoofdzetel van onze onderneming en als de directie niet naar België wil komen om de sluiting mee te delen, wilden wij wel eens naar daar gaan om hen te ontmoeten. Een aantal mensen zijn het gebouw waar de Europese ondernemingsraad plaatsvond binnengedrongen en hebben de ondernemingsraad even stilgelegd. De directie heeft ons dan te woord gestaan, maar eigenlijk niets nieuws verteld. Enkel dat ze zelf niet op de hoogte waren van de sluiting en dat ze dat samen met ons hebben vernomen.”
“We hebben ook contact gehad met de werknemersvertegenwoordigers in Keulen. Zij hebben ons gezegd dat ze ons steunen in onze strijd tegen de sluiting en dat we ook steun mogen verwachten op 11 november, de Mars van de Toekomst in Genk.”
“De politie heeft ons enkele uren omsingeld om ons nadien allemaal administratief aan te houden. We werden gefouilleerd, gefotografeerd en onze gegevens werden genoteerd. Zeven mensen zonder identiteitsbewijs zijn achtergebleven. De rest is de bus opgegaan en onder politie-escorte begeleid naar de grens.”
“De mensen zijn wel geschrokken van het enorme machtsvertoon en de manier waarop we daar behandeld zijn. We wilden enkel de Europese directie spreken die niet de moed had om naar Genk te komen om ons de sluiting mede te delen.”