Uiterst belangrijke stemming voor Griekenland
Griekenland, Eurocrisis, Trojka -

Uiterst belangrijke stemming voor Griekenland

woensdag 7 november 2012 15:34
Spread the love

100 miljoen Amerikanen hebben vannacht gestemd, en dat is op zich een zeer belangrijk feit. Maar de stem van de 300 die vanavond in het Griekse parlement moeten stemmen over de zwaarste besparingsmaatregelen tot nu toe, zou misschien wel eens zwaarder kunnen gaan wegen. Zoals het er nu naar uit ziet, hangt de betaling van de nieuwe schijf van de noodlening af van de uitkomst van deze stemming (er is altijd gezegd dat ze zou afhangen van het rapport van de trojka over de vorderingen die Griekenland de voorbije maanden heeft gemaakt, maar ik zie nog geen spoor van dat rapport). Premier Samaras heeft al laten weten dat de Griekse schatkist nog geld heeft tot 16 november. Het kan de klassieke bangmakerij zijn, maar het kan even zo goed waar zijn.

Als de noodlening er niet komt, dan dreigt Griekenland de eurozone te moeten verlaten, en dat scenario heeft men willen uitstellen tot na de Amerikaanse verkiezingen. Er is geen hond die dat nu nog in twijfel wil trekken. U zult het zien: vanaf vandaag zullen de berichten rond Grexit weer overal in de media opduiken.

Hoe reëel is de kans dat het Parlement het nieuwe wetsvoorstel zal goedkeuren? Want het gaat om slechts 1 wetsvoorstel, waarin alle structurele hervormingen en besparingen zijn opgenomen. Een tekst van om en bij de 290 pagina’s, wat een wereldrecord moet zijn. In de fracties is de nieuwe wetgeving in principe al goedgekeurd, maar vanavond moet die dus in een plenaire zitting worden gestemd.

De coalitiepartners hebben nog 174 parlementsleden, als ik ondertussen de tel niet ben kwijt geraakt. Nea Dimokratie heeft al 2 parlementsleden uit de partij gegooid, maar die zetelen als onafhankelijken in het parlement, en bij Democratisch Links (DIM.AR) is 1 parlementslid vrijwillig opgestapt. Ook hij zit nog als onafhankelijke in het parlement. Bij PASOK zit iedereen nog op zijn plaats.

Fotis Kouvelis, de leider van DIM.AR., is de laatste dagen nog onduidelijker dan het orakel van Delfi. Hij heeft zich de hele tijd verzet tegen de hervormingen in de arbeidswetgeving, maar nu zou hij toch bakzeil halen. Of misschien ook niet, en misschien zouden sommigen van zijn parlementsleden “ja” stemmen en zouden de anderen zich onthouden. Er is niet echt een partijdiscipline, dus het is een beetje de kat uit de boom kijken. Algemeen wordt wel verwacht dat zo goed als alle DIM.AR. parlementsleden zich zullen onthouden.

Op zich hoeft dat niet echt een probleem te zijn: de stemmen van DIM.AR. zijn niet nodig om een meerderheid te behalen, maar de trojka dringt aan op eensgezindheid in de regering, en die is er natuurlijk niet als één coalitiepartner zich onthoudt.

Bij Nea Dimokratia wordt verwacht dat iedereen zich aan de partijdiscipline houdt. Dat zijn dan al 127 stemmen van de 151 die er nodig zijn. Het is dan uitkijken wat PASOK zal doen met zijn 33 parlementsleden. Er zijn heel wat strubbelingen in de partij en de vrees bestaat bij partijleider Venizelos dat sommigen zich zullen onthouden of tegen zullen stemmen.

Een dubbeltje op zijn kant dus. Waarnemers houden het er op dat het wetsvoorstel zal worden gestemd met 154 voor-stemmen. We zullen het wellicht rond middernacht weten.

Ondertussen gaat Griekenland zijn tweede dag van de algemene staking in. Gisteren kwamen er naar schatting 35.000 betogers de straat op in Athene. Bedroevend laag, aldus de organiserende vakbonden, maar als alle openbare vervoer staakt, krijg je geen mensen in het centrum. Een heel aantal mensen hebben geen geld meer voor benzine, laat staan dat ze een bromfiets of zelfs een auto hebben. Vandaag staakt het openbaar vervoer weer; enkel de metro werkt vanaf 15u, en de tram vana 13u.

Maar de meeste actie zal welicht vanavond te verwachten zijn op het Syntagmaplein wanneer de stemming begint. Er zal op naam worden gestemd, en het zou kunnen dat dit sommige parlementsleden wel wat zal doen aarzelen. Je zult maar geassocieerd worden met de zwaarste besparingen van de laatste decennia. Tenzij sommigen geloven dat ze hiermee Griekenland zullen redden. Het land zou dan al ongeveer 9 keer zijn gered in de voorbije 3 jaar.

Ondertussen blijkt uit peilingen dat SYRIZA verkiezingen zou winnen, mochten die nu worden gehouden. Dus roept SYRIZA-leider Tsipras nu op tot verkiezingen, ondanks het feit dat een hooggeplaatst lid in zijn partij vorige week op TV kwam vertellen dat SYRIZA niet klaar is om te regeren. Maar goed: waarom verkiezingen? Het Griekse volk heeft zich in juni uitgesproken. Waren ze dan zo dom dat ze niet wisten dat hen dit boven het hoofd hing?

Diegenen die niet zijn gaan stemmen in juni hebben nu geen recht van spreken: ze hebben hun kans gehad om iets te tonen, maar ze besloten om dat niet te doen. En alle bange gepensioneerden, die opnieuw zwaar worden geraakt, hebben allemaal voor Samaras gestemd. Dat hadden ze dan maar beter niet gedaan, als ze wat beter begrepen hadden hoe de politiek in mekaar zit. Dus nu om verkiezingen schreeuwen, samen met Tsipras, heeft totaal geen zin. Daar gaat men overal een beetje meewarig mee lachen.

take down
the paywall
steun ons nu!