Samenleving, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Rooms-katholieke kerk, Kerkgeschiedenis, Karmel, Zuster Anna van Sint-Bartholomeüs, Karmelieten, Rosier, Sint-Jacobusparochie -

Jubileumdag stichting Karmel Antwerpen op 6 november

ANTWERPEN - De zusters Karmelieten uit de Rosierstraat in Antwerpen vieren dit jaar hun 400-jarig bestaan. De karmel werd gesticht op 6 november 1612. Om dit te vieren, waren er in 2012 al diverse plechtigheden.

woensdag 7 november 2012 10:50
Spread the love

De karmel van Antwerpen werd in 1612 gesticht door zuster Anna van Sint-Bartholomeüs (1549-1626), geboren als Anna Garcia in het Spaanse Almendral.

In 1611 trok ze naar Vlaanderen waar ze in 1612 een nieuwe karmel stichtte in de Sint-Jacobusparochie. In 1615 kocht Anna een verlaten pand met tuinen aan op de Rosier, een toen nog landelijk stukje Antwerpen tussen de stad en de citadel. Aartshertogin Isabella plaatste zelf de eerste steen van de klooster. In 1639 was de kloosterkerk klaar.

Anna van Sint-Bartholomeüs werd in Antwerpen al tijdens haar leven vereerd en was een symbool voor de sterke spirituele en culturele verwantschap die in de 17de eeuw tussen de Zuidelijke Nederlanden en Spanje te onderkennen viel. Ze stierf in de karmel op de Rosier op 7 juni 1626.

Op verzoek van aartshertogin Isabella werd reeds in 1629 een commissie opgericht om haar heiligverklaring te bevorderen. Toch duurde het nog tot 1917, bijna driehonderd jaar na haar dood, vooraleer de stichteres van de Antwerpse karmel door Rome zalig werd verklaard.

Tijdens de wereldoorlogen bleven de zusters in Antwerpen op post en trachtten ze door hun gebed en de vervaardiging van windels voor de gewonden de oorlogsellende te milderen.

Op 3 juni 2012 was er een feestelijke eucharistieviering in de kathedraal in aanwezigheid van een zestigtal zusters en het grote reliekschrijn van de zalige zuster Anna van Bartholomeüs.
Dinsdag 6 november werd een dankviering gehouden in de kapel met eucharistieviering in concelebratie voorgegaan en met homilie door pater Roeland van Meerssche, provinciaal der Vlaamse Karmelieten.

Meer foto’s via: http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157631946983199/show/
 

take down
the paywall
steun ons nu!