Lijken langs de weg gedumpt, begin augustus 2012, in Maiduguri, de hoofdstad van de noordoostelijke deelstaat Borno (foto: Amnesty International).
Nieuws, Afrika, Politiek, Nigeria, Mensenrechten, Amnesty International, Goodluck Jonathan, Boko Haram, Salil Shetty, Borno, Nigeria: Trapped in the cycle of violence, Maiduguri - Lore Van Welden

Nigeriaans optreden tegen Boko Haram verslechtert veiligheidssituatie

Het wrede optreden van Nigeriaanse veiligheidstroepen tegen de terreurcampagne van het islamistische Boko Haram verslechtert de veiligheidssituatie in Nigeria nog meer, zegt Amnesty International in een nieuw rapport dat vorige week verscheen.

dinsdag 6 november 2012 17:25
Spread the love

Het rapport, ‘Nigeria: Trapped in the cycle of violence‘, beschrijft de wreedheden van Boko Haram, maar bericht ook over de ernstige schendingen van mensenrechten door veiligheidstroepen in reactie daarop, zoals verdwijningen, marteling, buitengerechtelijke executies, het afbranden van huizen en detentie zonder enige vorm van proces.

“Beide partijen gebruiken illegaal geweld in een cyclus van aanval en tegenaanval. Dat heeft verwoestende gevolgen voor de mensenrechten van burgers die klem zijn komen te zitten tussen twee vuren”, zei Salil Shetty, algemeen secretaris van Amnesty International, op een persconferentie in Londen.

Angst en onveiligheid

“Bewoners leven in een klimaat van angst en onveiligheid. Ze zijn kwetsbaar voor aanvallen van Boko Haram en tegelijkertijd slachtoffer van mensenrechtenschendingen door de veiligheidstroepen die hen zouden moeten beschermen.”

Boko Haram begaat ernstige schendingen als moord, het afbranden van scholen en kerken en aanvallen op mediabedrijven en journalisten. Uit angst voor hun eigen veiligheid durven mensen geen aangifte te doen van deze misdrijven. Journalisten durven niet meer over de wreedheden te berichten uit vrees voor represailles.

Banden met Boko Haram

De wijze waarop veiligheidstroepen tegen Boko Haram opereren, zijn echter ook vaak in strijd met de rechtsstaat en met mensenrechten.

Honderden mensen die ervan verdacht worden banden te hebben met Boko Haram werden willekeurig gedetineerd door de Joint Task Force (JTF) – een combinatie van gewapende troepen die door de federaal president Goodluck Jonathan in het leven is geroepen om de wet te handhaven en de orde te herstellen in gebieden waar Boko Haram actief is – de Staatsveiligheidsdienst (SSS) en de politie.

“De Nigeriaanse regering moet effectief in actie komen om de bevolking in het noorden en het midden van Nigeria te beschermen tegen de terreur van Boko Haram, maar zij moet dat wel doen op een wettige manier doen. Elke onrechtvaardige actie die uit naam van de veiligheid wordt uitgevoerd zal alleen maar meer terreur tot gevolg hebben. Dergelijk optreden veroorzaakt een vicieuze cirkel van moord en vernieling.”

Lore Van Welden

Lore Van Welden is mediaverantwoordelijke bij Amnesty International Vlaanderen vzw.

take down
the paywall
steun ons nu!