Kinderen in Jakarta bij overstroming (foto: 11.11.11).
Opinie, Nieuws, Economie, België, Ontwikkelingssamenwerking, 11.11.11, Bogdan Vanden Berghe, Besparingen, 0,7 procent-norm, Budgettaire controle, Begroting 2013 - Hendrik Van Poele

Regering-Di Rupo bespaart alweer op ontwikkelingssamenwerking

De regering-Di Rupo bespaart nog eens 420 miljoen euro op het budget van Ontwikkelingssamenwerking. Dat blijkt uit een berekening van 11.11.11, de Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging. De besparing is een gevolg van het stopzetten van de uitgaven voor 2012 sinds oktober. Op zich een normale besparingsmaatregel, maar door de budgettaire discipline van de regering-Di Rupo wel goed voor enkele honderden miljoenen euro.

maandag 5 november 2012 16:25
Spread the love

“Onaanvaardbaar”, vindt algemeen directeur van 11.11.11 Bogdan Vanden Berghe. “Deze bezuiniging snijdt in een aantal letterlijk levensbelangrijke projecten. Ze komt bovendien bovenop eerdere inspanningen.”

420 miljoen euro, dat is een vierde van de 1,6 miljard euro die de regering-Di Rupo eind dit jaar bespaart.

Ontwikkelingssamenwerking draagt zo wel heel hard bij aan een budgettaire besparingsoefening die het gevolg is van een economische crisis waar de ontwikkelingslanden niet bepaald de oorzaak van zijn.

Door de besparing zullen vooral humanitaire projecten getroffen worden. Voedselhulp aan Senegal, hulp aan vluchtelingen uit Syrië, het zijn er tientallen. Onder andere hulporganisaties als Artsen zonder Grenzen of Caritas zullen de besparingen voelen en een aantal levensbelangrijke projecten niet kunnen uitvoeren.

Met de besparing doet België opnieuw een fundamentele stap terug in zijn engagement om 0,7 procent van het BNP (bruto nationaal product) uit te geven aan steun voor ontwikkelingslanden. Een engagement dat bovendien Europees vastligt: tegen 2015 moeten alle Europese landen de 0,7 procent halen, dus ook België.

Twee jaar geleden kwamen we aan 0,63 procent van het BNP. Vorig jaar zakte dat tot 0,53 procent. “Als we de besparing van vandaag in rekening brengen, komen we voor 2012 amper aan 0,44 procent. Hiermee zakken we op zijn minst weg in het Europese peloton als het over ontwikkelingssamenwerking gaat”, zegt Bogdan Vanden Berghe. “Vroeger noemde men ons progressief. Die koppositie zijn we alvast kwijt”.

En de besparing is nog niet afgelopen. Ook in 2013 zou ontwikkelingssamenwerking inleveren. Er is sprake van nog eens 140 miljoen euro. “De regering-Di Rupo kiest blijkbaar het makkelijkste pad bij de besparingen. Ontwikkelingslanden kunnen natuurlijk niet komen betogen in ons land.”

Het schrijnendst van de besparingen, naast de reële hulp die er niet zal komen, is nog dat de gewone Vlaming niét die weg neemt. De gewone Belg, Vlaming of Europeaan, blijft ondanks de crisis wél solidair. “We zien de afgelopen jaren geen verschil in de donaties. Dat zie je aan evenementen als Music for Life, maar ook aan wat mensen aan 11.11.11, Oxfam of Artsen zonder Grenzen geven. Als gewone mensen, die zich toch ook zorgen maken, dat kunnen, waarom de regering dan niet?”

Hendrik Van Poele

Hendrik Van Poele is perswoordvoerder van 11.11.11, de Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging.

take down
the paywall
steun ons nu!