Politiek landschap versnippert steeds meer in Brazilië
Nieuws, Politiek, Brazilië -

Politiek landschap versnippert steeds meer in Brazilië

Na de lokale verkiezingen ziet het Braziliaanse politieke landschap er meer dan ooit versnipperd uit. Maar de Arbeiderspartij van president Rousseff blijft tegen veel verwachtingen in een belangrijke speler.

zaterdag 3 november 2012 18:06
Spread the love

De resultaten van de eerste en tweede ronde van de lokale verkiezingen in de 5568 gemeenten zijn bekend. Ze maken dat de nationale verhoudingen halfweg Dilma Rousseffs termijn – de volgende presidentsverkiezing vindt in 2014 plaats – minder duidelijk zijn dan ooit.

Steeds meer versnipperd

Het politieke landschap is steeds meer versnipperd, zegt politicoloog Tullo Vigevani van de Staatsuniversiteit van São Paulo.

In de 26 deelstaathoofdsteden wordt de macht nu al verdeeld over elf politieke groepen. In zeventien van die hoofdsteden viel de beslissing pas in de tweede ronde, vorige zondag.

In het hele land, dat 194 miljoen inwoners telt, zijn er nu 26 partijen ergens aan de macht.

Over het algemeen blijft de Arbeiderspartij (PT) de grootste. De PT mag in 635 gemeenten besturen, goed voor 37 miljoen inwoners. Daar zitten vier deelstaathoofdsteden bij. Dat is opvallend want velen hadden verwacht dat Rousseffs partij klappen zou krijgen.

Coalitiepartners

Van de twee nationale coalitiepartners van de PT haalde de Partij van de Democratische Braziliaanse Beweging (PMDB), een centrumpartij, 1023 gemeentebesturen binnen en groeide de Socialistische Braziliaanse Partij (PSB) nationaal gezien het sterkst, naar 442 besturen.

Daarnaast heb je de Sociaaldemocratische Partij van Brazilië (PSDB) van ex-president Fernando Henrique Cardoso, die 702 gemeentebesturen binnenhaalde en met 25 miljoen inwoners de op twee na sterkste partij van het land is.

Winst in São Paulo

Op korte termijn verwacht Vigevani geen gevolgen voor de nationale politiek. “Veel zal afhangen van de vraag of Rousseff populair blijft en dat hangt vooral samen met hoe de economie het doet.”

Op basis van de uitslag van de lokale verkiezingen vallen nog geen nationale conclusies te trekken, zegt ook analist Alexandre Cardoso van Early Warning.

De PT lijkt echter de beste zaak gedaan te hebben, vooral door de winst in São Paulo, het grootste kiesdistrict van het land met bijna 11 miljoen inwoners.

take down
the paywall
steun ons nu!