Beelden van schade in Vietnam
Verslag, Nieuws, Wereld, Tyfoon, Sandy, Son-tinh -

Zelfs het weer is racistisch. Of waarom de ene storm de andere tyfoon niet is

Het is moeilijk onbewogen te blijven bij de beelden van hurricane Sandy. Het is ook moeilijk om te ontsnappen aan die beelden. Alle nieuwssites en alle journaals berichten tot in de kleinste details over de schade die de storm aanricht. Maar waarom merkten we de storm pas op nadat hij al 67 slachtoffers gemaakt had in de onzichtbare Caraïben? En waarom kan je nergens een letter lezen over de even zware tyfoon Son-Tinh in Zuidoost-Azië.

dinsdag 30 oktober 2012 13:40
Spread the love

Orkaan Sandy raasde vorige week met topsnelheden tot 175 kilometer per uur over Haïti, Cuba en Jamaica. In totaal vielen er 67 dodelijke slachtoffers. Duizenden mensen werden dakloos en doordat ook de oogst zwaar getroffen werd, zal Sandy ook de komende maanden nog voor veel ellende zorgen.

Sandy was vorige week slechts kleine artikeltjes waard, meestal zelfs enkel online. Pas toen de storm de Amerikaanse oostkust in het vizier kreeg, begon de uitgebreide berichtgeving.

Sinds maandag is Sandy op elke site voorpaginanieuws. Ook de nieuwsuitzendingen op radio en tv gaan in overdrive.

Aan de andere kant van de wereld houdt tyfoon Son-Tinh lelijk huis. In de Filipijnen vielen wellicht meer dan 30 dodelijke slachtoffers (27 doden geteld en negen vermisten). In China, het volgende land op de doortocht van de dodelijke tyfoon, viel één dode en zijn 5 mensen vermist. In Vietnam werden duizenden huizen vernield en kwamen twee mensen om het leven. De grootste tv-toren van Vietnam ging tegen de vlakte.

Son-Tinh was in de Vlaamse gedrukte kranten geen letter waard.

Na decennia van globalisering en de alomtegenwoordigheid van sociale media blijven we zitten met een totaal verwrongen wereldbeeld. Als Westerlingen bedreigd worden door een storm volgen we dat van minuut tot minuut met ingehouden adem. Als er ergens onder de Kreeftskeerkring mensen lijden onder natuurgeweld weten we het niet eens.  

take down
the paywall
steun ons nu!