Nieuws, België, Lokaal -

Jongeren bereiden iedere dag gratis warme maaltijd voor Ford-arbeiders

Sinds afgelopen zaterdag staat er aan de hoofdingang van Ford Genk een tent van jongeren van JongProGenk, Jong PVDA+ en een groep onafhankelijken. Ze hebben de tent ingericht tot volwaardige volkskeuken, om zo iedere dag de stakende arbeiders en sympathisanten te voorzien van gratis warm eten.

dinsdag 30 oktober 2012 14:41
Spread the love

Spoedvergadering bij AFI

“Ik had zaterdagmiddag de leden van JongProGenk samengeroepen voor een spoedvergadering in café AFI in de Vennestraat. We beseften allemaal dat er dringend daden gesteld moesten worden om het piket leefbaarder te maken,” vertelt Christoffer Allegrezza (21), voorzitter van JongProGenk. “Iedereen ging akkoord met het idee om een gratis volkskeuken op te slaan aan de poorten van Ford, dus spraken we allemaal onze contacten aan om de daad bij het woord te voegen,” gaat Lisa Bruno (21) verder.

Solidair jongerennetwerk

Christoffer sprak Giel Valkeneers aan, groepsleider bij Scouts Genk-Centrum, die de tent en een deel van het kookmateriaal ter beschikking wilde stellen. Wouters Moors (27) regelde dan weer het vervoer. Wim Dries, de burgemeester van Genk, liet op zijn beurt tafels en stoelen leveren. Angelo Bruno zorgde voor een voorraad penne en bolognesesaus waar de jongeren drie dagen mee verder konden. “We hadden nooit gedacht dat het ons zo snel zou lukken” vertelt Christoffer Allegrezza. De jongeren van de PVDA+ stonden de tweede dag paraat om te koken voor de arbeiders en de sympathisanten. Alberto Mazzoni (30), Ismail Kurnaz (21) en Michael Colebunders (21) gingen vol overtuiging aan het koken.

Trots

Salvatore Monachesi (23), een van de onafhankelijke jongeren, vertelt hoe sterk hun solidariteitsactie leeft onder het personeel van Ford: “mensen zijn oprecht aangedaan en dankbaar dat wij dit vanuit jongeren organiseren. Maar wij hoeven geen dankjewel, dit is sociale rechtvaardigheid.” Mazzoni treedt hem bij: “Wij doen dit voor al die prachtige mensen die keihard gewerkt hebben, onrechtstreeks ook voor ons. Dit is het minste dat wij kunnen doen. Warm eten is broodnodig aan het piket, want we gaan hier waarschijnlijk nog een lange tijd staat en warmer zal het niet meer worden.”

“Vlaggen en idealen smeert men niet op de boterham”

De hele organisatie is gebouwd op het idee ‘erst kommt das Fressen und dann die Moral’, ofwel ‘eerst komt het eten en dan pas de moraal’. Christoffer verklaart: “de politici mogen wat bescheidener zijn in hun grote uitspraken, ze maken jongeren apathisch. Jongeren denken daardoor dat verontwaardigd zijn al voldoende is. Vlaggen kan je niet eten, en een ideologie houdt je ‘s nachts bij vriestemperaturen ook niet warm.”

Vanaf woensdag 31 oktober zou er een website gelanceerd worden waarop verenigingen en particulieren zich kandidaat kunnen stellen om te koken of mee te helpen. De groep hoopt dat er veel reactie komt.

Meer informatie via Christoffer Allegrezza op 0494/36.02.08
 

Foto vlnr: Alberto Mazzoni, Ismail Can Kurnaz, Salvatore Monachesi, Marnik Heijligen, Wouter Moors, Christoffer Allegrezza, Vincent Cinus.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!