Coöperatieve solidariteit als antwoord op Ford?
Opinie, Nieuws, Economie, Samenleving, België, Coöperaties, Genk, Commercieel coöperativisme - Carien Neven

Coöperatieve solidariteit als antwoord op Ford?

“Misschien moeten we van het Zuiden leren," denkt Carien Neven, secretaris van ACW-Limburg. Nu Ford Genk sluit, lijken zowel politici als sociale partners immers soelaas te zoeken bij inmiddels bijna grijsgedraaide termen als ‘innovatie’ en ‘internationalisering'. Neven meent dat het nu tijd is om de mogelijkheden te onderzoeken van radicaal andere oplossingen, en dan met name van coöperaties.

dinsdag 30 oktober 2012 17:07
Spread the love

Een bom valt. Ford Genk sluit. 10.000 werknemers staan op straat. Heel Limburg, zeg maar heel Vlaanderen, leeft mee. Op de sociale media gonst het van steunbetuigingen. Van de vice-premier tot de collega-bandwerker. Iedereen laat weten dat hij het erg vindt en vooral dat er nu snel moet gereageerd worden.

Nog voor de start van de onderhandelingen voor een sociaal plan binnen Ford, slaan de politiek en de sociale partners de handen in elkaar om nieuwe taskforces op te richten. Die moeten nieuwe actieplannen, Limburgplannen en Europese plannen ontwikkelen om een Nieuw Industrieel Beleid op tafel te leggen. Met hoofdletters. Uitbreiding van E313, nieuwe infrastructuur, meer toegankelijke industrieterreinen, internationalisering, innovatie, enzovoort. Het is niet de eerste keer dat we dit horen. Ook niet de tweede keer. Misschien moeten we er nu lessen uit trekken. Durven innovatief ondernemen, nieuwe wijn in nieuwe zakken schenken.

Bedrijven geënt op kapitalisme verhuizen altijd als het minder goed gaat. Kapitaal heeft geen vaderland en kent geen grenzen. Daartegenover staan coöperatieve ondernemingen, gebouwd op de solidariteit van de eigen werknemers. Die zullen niet verhuizen, hun werknemers kennen wel een vaderland en grenzen. En winst is er niet de enige drijfveer. In Spanje bewijst de coöperatieve groep Mondragon dat coöperatieve solidariteit werkt. Elke werknemer is er mede-eigenaar en er wordt samen beslist welke keuzes het bedrijf moet maken. Met succes, ook in deze economisch harde tijden.

Uitzonderlijke problemen vragen om uitzonderlijke oplossingen. Daarom moeten we alle mogelijke pistes onderzoeken, en daar hoort het onderzoeken van de mogelijkheden voor coöperatieve ondernemingen in verschillende sectoren die kunnen opereren op de Ford-terreinen zeker bij. Wij willen alvast ook een Coöperatieve Taskforce mee opstarten om dit denkspoor te onderzoeken.

Carien Neven is? secretaris van ACW-Limburg

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!