Verslag, Nieuws, België, Indexsprong -

De indexsprong kost de schrijver van dit artikel 16.523 euro. En u?

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) roept op om het taboe van een indexsprong te laten varen. “Een indexsprong legt totaal eenzijdig de lasten bij de werknemers die dat tot het einde van hun loopbaan meeslepen”, reageert de christelijke vakbond ACV. Hoeveel gaat de indexsprong van Vanackere en de regering u kosten? Bereken het hier.

maandag 29 oktober 2012 17:12
Spread the love

De automatische indexering zorgt ervoor dat je loon, pensioen of sociale uitkering de stijgende levensduurte volgt. Als de huur, levensmiddelen en andere producten duurder worden, stijgt je loon. Mocht dat niet zo zijn, dan zou je elke maand een beetje minder verdienen (want minder kunnen besteden met hetzelfde loon).

Verschillende partijen in de regering denken er nu aan om een indexsprong te maken. Dat betekent dat een indexering van (wellicht) 2 procent wordt overgeslagen. Daardoor zullen alle werknemers in België, maar ook de gepensioneerden en mensen die een uitkering krijgen voortaan 2 procent minder inkomen krijgen.

Dat inkomensverlies draag je je hele loopbaan mee. Het blijft immers niet beperkt tot één maand, maar blijft elke maand voor de rest van je carrière zichtbaar op je loonbriefje.

De besparing voor de overheid zit hem in het lagere loon dat zij moeten betalen aan de ambtenaren. Het betekent tegelijk ook minder inkomsten voor de sociale zekerheid die (voor een groot stuk) gefinancierd wordt met sociale bijdragen.

In 2012 zal er voor 144 miljard euro aan lonen betaald worden aan 2,7 miljoen werknemers. Een indexsprong van 2 procent komt neer op gemiddeld 1066 euro bruto per werknemer. Pas op: gemiddelden verbergen vaak grote verschillen. Wel is het zo dat een indexering voor een laag loon soms het verschil tussen armoede en net overleven kan uitmaken.

Hier kan je zelf berekenen hoeveel zo’n indexsprong in totaal kost. Bij ondergetekende was dat 16.523 euro:

http://www.indexo.be/nl

take down
the paywall
steun ons nu!