Bankovervallers zijn amateurs
Nieuws, Wereld, Europa, België, Kolonisatie, Libië, Israël, Pakistan, Irak, Mali, CIA, Eurocrisis, Kapitalisme, Rafael Correa, Nobelprijs voor de vrede, Bezetting Palestina, Militaire interventie, Drones, Wist je dat, wistjedat, Burgeroorlog Syrië, President Correa, Desindustrialisering -

Wist je dat de crisis elk gezin al meer dan 9.000 euro heeft gekost?

De crisis kost ons nu reeds handen vol geld, maar doet ook het vertrouwen in het kapitalisme heel snel dalen. Europa trekt de militaire kaart maar krijgt wel de Nobelprijs voor de Vrede. Marc Vandepitte vervolgt zijn 'Wist je dat' reeks met interessante weetjes en relevante informatie.

zondag 28 oktober 2012 08:55
Spread the love

De crisis

De huidige crisis werd mee veroorzaakt door de onverantwoorde en criminele speculatie van bankiers en traders met het spaargeld van miljoenen burgers. Door de financiële malaise heeft de economische groei een flinke knauw gekregen. Indien het bnp na 2007 aan hetzelfde tempo was gegroeid als in de periode 1990-2007, dan zouden we nu in Europa en de VS 10 à 15 procent hoger zitten. De Financial Times heeft berekend dat dit neerkomt op een verlies van iets meer dan 9.000 euro per gezin (12.000 dollar). Daar kan je geen Ford Mondeo mee kopen maar wel een Ford Ka …
(Bij de berekening houdt de krant rekening met het gegeven dat het bnp kunstmatig opgedreven was als gevolg van dezelfde financiële zeepbel.)

Ford Genk dicht, banenverlies in ArcelorMittal, Duferco, NMLK, Volvo Gent …, de overproductie slaat genadeloos toe. Een economische crisis komt neer op een brutale en asociale zelfcorrectie van het systeem door middel van de eliminatie van de zwakste schakels. Die laat zich nu vooral voelen in het industriële weefsel. Wist je dat sinds de crisis de industrialiseringsgraad in Europa met 6,4% gedaald is en in de eurozone met 7,2%? In België valt het (voorlopig) nog mee met -0,8%, en ook in Duitsland: -0,3%. In Frankrijk kijken ze aan tegen een verlies van 9,3%. De zwaarste klappen vallen echter in Italië en Spanje met een daling van resp. 16,4% en 22,4%. Het lijkt daar meer en meer op een regelrechte desindustrialisering.

Hoeft het te verwonderen dat het vertrouwen in de regeringen en de banken, maar ook in het kapitalisme als zodanig, serieus bergaf gaat? De ontevredenheid is in elk geval bijzonder groot. Enkel in Duitsland gaat het nog een beetje, daar is ongeveer de helft van de bevolking tevreden met de gevolgde economische koers. In Frankrijk en Groot-Brittannië is dat maar 30%, in Italië en Spanje 10%, en in Griekenland amper 2%. Te vergelijking: in China is dat 82% en in Rusland 46%.

Voor een grote meerderheid van de bevolking ligt de schuld voor de huidige economische problemen bij de regeringen. In Spanje, Frankrijk, GB en Duitsland zeggen 60 tot 70% van de ondervraagden dat dit het geval is. In Italië loopt dat op tot 84% en in Griekenland tot 87%. Ook de banken krijgen mee de schuld, met min of meer gelijkaardige scores.

Het vertrouwen in het systeem gaat ook pijlsnel achteruit. In Europa gelooft 64% dat het economisch systeem enkel ten goede komt aan een kleine minderheid. [18] Op de vraag of we beter af zijn met de vrije markt antwoordde 73% van de Italianen in 2007 nog met 73%. In 2012 is dit nog slechts 50%. We zien een gelijkaardige evolutie in Spanje: van 67% naar 47%. In Polen en GB is er een achteruitgang van resp. 15 en 11 procentpunten. In Frankrijk is er een status quo en niet verwonderlijk in Duitsland, een lichte stijging van vier procentpunten.

Europa en de Nobelprijs voor de Vrede

De Europese Unie kreeg de Nobelprijs, nee niet voor de Economie, maar voor de Vrede. Dat laatste is toch ook een beetje vreemd, want wist je dat de Unie staat te drummen om militaire relaties aan te knopen met Myanmar? Binnenkort zouden Britse, Franse en Duitse militaire eenheden gestationeerd worden in Yangon, de grootste stad van Myanmar. Ook Washington wil militair nauw gaan samenwerken met het regime dat qua mensenrechten een niet al toe goede reputatie heeft. Een belangrijke militaire VS-delegatie was onlangs in Myanmar en het land zal als waarnemer uitgenodigd worden op een grootschalige multinationale militaire oefening in de regio.

De militaire interventie in Libië had vorig jaar als doel Khadaffi uit te schakelen. Frankrijk en GB waren toen de haantjes de voorste. Als gevolg van die militaire operatie geraakte Mali compleet gedestabiliseerd en verklaarde het Noorden van dat land zich onafhankelijk. Nu bereidt men een nieuwe militaire invasie voor in het Noorden van Mali. Opnieuw staat Frankrijk op de eerste rij, bijgestaan door GB en andere Europese staten. Wist je dat een Speciale Eenheid van zo’n honderd man al ter plaatse is en dat die binnenkort zal vervoegd worden door nog enkele honderdtallen Franse commando’s, om het Noorden van Mali te ‘heroveren’. Misschien kan Rusland volgend jaar de Nobelprijs krijgen omdat het de islamitische opstand in Tsjetsjenië bedwongen heeft (2002) en Georgië gepacificeerd heeft (2008).

Drones in Libië en Pakistan

Drones zijn de nieuwste wapens in de onzichtbare oorlogsvoering. Het is geweten dat de VS met deze tuigen regelmatig bombarderen/executeren in Jemen en Pakistan. Maar wist je dat ze ook al in Libië dergelijke aanvallen hebben uitgevoerd? Het gebeurde naar aanleiding van de moord op de VS-ambassadeur in september. Nieuwe aanvallen worden niet uitgesloten. In feite hebben de drones sinds de invasie Libië nooit verlaten.

Aanvallen met drones zijn heel omstreden. Dat hoeft niet te verwonderen als je de ‘resultaten’ ervan bekijkt in Pakistan, het land waar ze het meest worden ingezet. Sinds 2004 zijn daar bij die aanvallen tussen de 500 en 900 burgers omgekomen. Dat is ongeveer een kwart van alle gesneuvelden. Wist je dat slechts twee procent van de slachtoffers zogenaamde ‘senior’ terroristen zijn en dat het slechts bij een op zes gaat om ‘militanten’?  

CIA contra linkse president in Ecuador

De herverkiezing van Hugo Chávez als president van Venezuela was een zware tegenslag voor Washington. De CIA wil nu kost wat kost verhinderen dat Rafel Correa herverkozen wordt in Ecuador in februari 2013. Volgens Craig Murray, voormalig ambassadeur van Groot-Brittannië, zijn sinds Chávez herverkozen werd, de fondsen om de presidentsverkiezingen in Ecuador te beïnvloeden, zowat verdrievoudigd tot 87 miljoen dollar. Ze zullen aangewend worden om de schatkist van de oppositie te spijzen, of om journalisten en ambtenaren om te kopen of te chanteren. Volgens Murray mag je in de komende weken in Ecuador enkele mediaschandalen en corruptieaffaires verwachten.

Syrië en Irak

Het Westen, Turkije, Saoedi-Arabie en de Golfstaten doen er alles aan om Assad op de knieën te krijgen, o.a. door een embargo op te leggen en de milities te bewapenen en te coachen. We weten dat Syrië kan rekenen op de steun van Iran en Rusland. Maar wist je dat ook Irak, zelf buurland van Turkije, het spel van het Westen en zijn bondgenoten niet wenst mee te spelen en Syrië steunt? Het land levert namelijk in het geheim petroleum aan Syrië. Petroleum is van essentieel belang voor de regering in Damascus. Ook zou Irak zijn luchtruim openstellen voor Iraanse vliegtuigen met goederen – volgens de VS wapens – voor Syrië.

Palestina en Israël

Het was te verwachten dat Morsi, de nieuwe president van Egypte, een andere koers zou varen t.a.v. Israël. Maar wist je dat hij bij zijn speech voor de Algemene Vergadering van de VN al direct gepleit heeft voor een onafhankelijke Palestijnse staat en Israël heeft opgeroepen om onmiddellijk de kolonisering en bezetting van Palestina te staken?

En koloniseren, dat doen de Israëli’s ononderbroken. Netanyahu heeft zopas een nieuw kolonisatieoffensief aangekondigd. Wist je dat in 1989 op de West Bank zo’n 70.000 kolonisten waren en dat er nu vijfmaal zo veel zijn, namelijk 350.000? De afgelopen tien jaar groeide hun aantal met vijf tot zes procent per jaar, dat is tweemaal zo snel als de totale bevolkingsgroei. In Jeruzalem, de toekomstige hoofdstaf van de Palestijnse staat, wonen er nog eens 200.000 kolonisten. Dat belooft.

Citaat van de week:

“Hang elke week een bankier op tot de andere verbeteren.”
Ken Livingstone, voormalig burgemeester van Londen.

Leestip:

Michael Parenti, ‘Hoe de rijken de wereld regeren’, Epo, Berchem, 2012, 199 p.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!