FORD Genk

FORD Genk

zaterdag 27 oktober 2012 13:02
Spread the love

Ford Genk.

In ‘De Ochtend’ van 26 oktober op radio één was er een interview met Ann Govaert van De Morgen. Deze wist ons met stellige zekerheid te vertellen dat België niet de financiële reserves heeft om brugpensioen voor de ontslagen arbeiders bij FORD Genk te betalen. Elke journalist heeft het recht op een eigen mening maar de waarheid heeft toch ook haar rechten.

De waarheid is immers dat brugpensioen veel goedkoper is voor de regering (= belastingbetaler en bijdrager aan de RSZ) dan naakte ontslagen. Het nieuwe stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (de nieuwe naam voor het brugpensioen) voorziet immers in een patronale bijdrage van 100% van de toeslag voor een brugpensioen op 50 jaar. Dit betekent dus kassa kassa voor de regering in vergelijking met een naakt ontslag. Op dat brugpensioen moet immers ook nog eens belastingen worden betaald. Govaerts strooit hier dus zand in de ogen van de radio één luisteraar en de interviewer van dienst heeft te weinig dossierkennis om Govaert met dit feit te confronteren. De bedoeling van Govaerts is natuurlijk de FORD-directie en aandeelhouders uit de wind te zetten. Het wordt helemaal belachelijk wanneer ze argumenteert dat haar houding is ingegeven door humanitaire overwegingen. Ze vindt namelijk dat de mensen een nieuwe job moeten zoeken. Veel geluk daarmee in Limburg dat nog meer dan de rest van het land gebukt gaat onder de crisis. Laat ik Mevrouw Govaerts gerust stellen. Ook werkzoekenden met bedrijfstoeslag mogen terug werk zoeken en hebben geen andere rechten of plichten dan gewone werkzoekenden. En ook hier weer strooit Govaerts zand in de ogen van de luisteraar. Ze insinueert immers dat werklozen met bedrijfstoeslag niet meer naar werk zouden hoeven te zoeken wat een pertinente leugen is.

In De Morgen van 26 oktober blokletterde Yves Desmet ‘beledig de mensen niet met een brugpensioen’. Ik begrijp dat Desmet liever zijn tijd doorbrengt in dure restaurants en schnabbelen dan met de sociale realiteit in Limburg maar misschien moet hij toch eens vragen aan de duizenden ontslagenen van FORD of ze zich door het brugpensioen zouden beledigd voelen.

Uiteraard gaan de commerciële media akkoord met het niet gebruiken van het brugpensioen.   Die beoogde maatregelen slaan namelijk ook op hun eigen werknemers en zijn dus ook gunstig voor hun eigen winsten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een krant met een progressief imago – een imago dat nodig is voor het marktsegment waarop zij focust – in de feiten de meest asociale standpunten vertolkt.

Misschien zouden Govaerts en Desmet beter eens een artikel schrijven over het journalistenpensioen. Beroepsjournalisten krijgen nu een derde meer pensioen dan gewone werknemers, dus de facto een vol pensioen na 30 jaar. Gaan Govaerts en desmet daar ook tegen ten strijde trekken?

take down
the paywall
steun ons nu!