IMG 1326
Verslag, Nieuws, Economie, Samenleving, België, Transitie, Transitiefestival -

Transitie op de werkvloer: uitdagingen en obstakels

Eén van de workshops op het uitverkochte transitiefestival in Gent op 26 oktober ging over transitie op de werkvloer. Efficiënter omgaan met energie, materialen en productie moeten leiden tot een overgang naar rechtvaardige duurzaamheid. Twee case-studies van de bedrijven Umicore en Tessenderlo Chemie laten echter zien dat deze stap niet altijd evident is, en over hobbelige wegen kan gaan.

vrijdag 26 oktober 2012 14:55
Spread the love

Umicore wordt nu gezien als toonbeeld van een bedrijf dat past in een duurzame economie. Maar de herstructurering die plaatsvond om dat te bereiken bleek allesbehalve een vloeiend proces, waar de werknemers het slachtoffer van werden. Timo Wyffels (Vlaams ABVV) ging hier nader op in. “De werknemers van 50 jaar en ouder werd een brugpensioen aangeboden, wat ertoe leidde dat veel know-how verdween uit het bedrijf. Daarnaast was de outplacement (het afvloeien van werknemers naar een andere job) niet goed doordacht, er was geen maatwerk wat betreft opleiding per werknemer dus het resultaat was minimaal”.

Ook vond er te weinig sociaal overleg plaats met de werknemers, en werd er niet voldoende geïnformeerd over de veiligheidsrisico’s waar de nieuwe processen die bij de transitie hoorden mee gepaard gingen. Bovendien was er voor de blijvers, inclusief de werknemers van 49 jaar die net te jong waren om gebruik te maken van het brugpensioen, niets georganiseerd. Wat restte was een groep gedemotiveerde, ontevreden en wantrouwige werknemers.

Tessenderlo

De transitieplannen van het bedrijf Tessenderlo Chemie zijn in juli 2011 in een boekje over een duurzame toekomst voor Tessenderlo naar buiten gebracht. Het bedrijf stond nu niet bepaald bekend als een bedrijf dat op een ecologisch juiste en duurzame manier omgaat met het milieu, en de verschijning van het boekje kwam dan ook als een verrassing voor velen.

Kris Engelen (hoofddelegee bij Tessenderlo Chemie – ACV): “De visie die geuit wordt in het boekje is ontwikkeld door het management, er is geen communicatie over deze plannen geweest met de vakbonden en wij waren dan ook behoorlijk verbaasd. Wij hebben met het ACV een brief geschreven als reactie hierop, omdat het boekje een duidelijke visie wat betreft duurzaamheid als business model liet zien maar er niets in terug te vinden was over duurzame tewerkstelling. We vroegen ons af: wil Tessenderlo nu duurzaamheid vermarkten of de markt verduurzamen?”

De vakbonden zijn nooit betrokken geweest bij de ontwikkeling van het nieuwe beleid dat in het boekje wordt uitgelegd. De Tessenderlo Chemie-Group heeft toegegeven dat ze hiermee wellicht fout zaten, en de sociale partners inderdaad over het hoofd hebben gezien. “Het ACV heeft een aantal voorstellen gedaan aan Tessenderlo voor een duurzaam beleid, zoals zonnepanelen en windmolens plaatsen, maar hierop kregen we nooit reactie”, zegt Engelen.

Just transition

Eddy Kellens (secretaris ACV): “Wij willen als vakbond mee zoeken naar alternatieve projecten om duurzaamheid te bewaken, maar we mogen nooit de werknemers uit het oog verliezen. In 2014 sluit er een afdeling van Tessenderlo, wat betekent dat 60 mensen op straat komen te staan. Duurzaamheid is belangrijk, maar de tewerkstelling moet daarbij ook duurzaam zijn”.

De uitdagingen voor de vakbonden met betrekking tot transitie op de werkvloer liggen vooral in het bewust maken van de maatschappij, van het belang van een vergroening van de economie. Pieter Verbeek (adviseur Vlaams ABVV): “Het gevaar bij transitie binnen bedrijven is dat zij het enkel doen omwille van de winst, groen is dus niet per se ook sociaal. De uitdaging voor een bedrijf is dus om een transitie ook just transition te laten zijn”. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!