Verslag, Nieuws, Politiek, België, Vredesactie, NAVO, Bomspotting, Kleine Brogel, Anti Navo -

Hup, die draad over!

KLEINE BROGEL - Opnieuw drongen vredesactivisten het militair domein in Kleine Brogel binnen om te protesteren tegen het voorbereiden van oorlogsmisdaden.

woensdag 24 oktober 2012 14:35
Spread the love

Vredesactie Gent draagt zijn steentje bij aan de protesten tegen de NAVO-oefening Steadfast Noon die plaatsvindt in Kleine Brogel. Voor de vierde dag op rij trokken activisten het militair domein binnen.

NAVO-partners uit verschillende landen trainen op dit moment in België op het inzetten van nucleaire wapens, wat volgens internationaal recht neerkomt op het voorbereiden van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Vredesactie probeert de oefening regelmatig te verstoren onder de slogan “Gesloten wegens oorlogsmisdaden” en houdt daarmee de vragen rond de nucleaire strategie van de NAVO onder de aandacht.

Het was dinsdag een schitterende dag om door de bossen rond de militaire basis te trekken. Een eerste poging om tot bij de omheining te komen, werd door de militairen opgemerkt. We waren nog weggedoken, maar na 10 minuten plat op onze buik gelegen te hebben, riepen ze ons toe dat ze wisten dat we er waren en dat de politie verwittigd was.

Wij, dat waren de zes activisten, uw fotograaf van dienst en een Duitse cameraploeg die mee was omdat ze een interview met Vredesactie-woordvoerder Hans Lammerant aangevraagd hadden. We dropen weer af, voorlopig.

We trokken een eind verder de bossen in. Na een tijdje ons kalm gehouden te hebben, ondernamen we een tweede poging. Deze keer gingen we voorzichtiger te werk. We vermeden de paden en slopen werkelijk tot bij de omheining.

Nadat we tweemaal een vrachtwagen zagen passeren, gingen de actievoerders de draad over. Na een tijdje werden ze opgemerkt door niet al te vriendelijke militairen, gevangen genomen en overgedragen aan de politie.

Na enkele uren ondervraging, vingerafdrukken nemen, enzovoort werden de activisten rond halftien ‘s avonds weer vrijgelaten.

Het blijft verbazend hoe gemakkelijk men over de omheining van het militair domein geraakt. En dit ondanks het feit dat er openlijk werd opgeroepen tot actie en er reeds dagen na elkaar daadwerkelijk acties plaastvonden en de militairen wisten dat er op dat moment een groepje activisten in de bossen rondzwierf.

Patrouilleren met vrachtwagens is niet echt effectief. Net als er internationale gasten zijn …

take down
the paywall
steun ons nu!