Werknemersstatuut voor onthaalouders kost 100 miljoen euro. Dat is te vinden
Opinie, Nieuws, Samenleving, Politiek, België, ACV, Vermogensbelasting, Onthaalouders - Guido Deckers

Werknemersstatuut voor onthaalouders kost 100 miljoen euro. Dat is te vinden

50 uur per week, netto drie euro per uur, geen recht op betaalde vakantie of vakantiegeld, een armzalig pensioen en een beperkt ziekteverlof, geen dertiende maand en geen eindejaarspremie.

dinsdag 23 oktober 2012 10:58
Spread the love

Niet minder dan 7.000 onthaalouders vangen elke dag 30.000 kinderen op. Maar het aantal onthaalouders is wel aan het teruglopen. Geen wonder als je weet dat onthaalouders nog altijd geen volwaardig werknemersstatuut hebben. Nochtans beloofden en beslisten diverse regeringen om werk te maken van een werknemersstatuut. Tot nu toe is van al die beloftes en beslissingen niets in huis gekomen.

Onthaalouders werken meer dan 50 uur per week. Zij krijgen geen loon maar een onkostenvergoeding. Met die vergoeding moeten ze ook bedjes, parkjes, kinderstoelen, twee maaltijden per dag en nog veel meer betalen. Omgerekend houden onthaalouders netto zo’n drie euro per uur over. Ze hebben geen recht op betaalde vakantie of vakantiegeld. Onthaalouders hebben maar een armzalig pensioen en een beperkt ziekteverlof. Ze krijgen geen dertiende maand en geen eindejaarspremie.

Volgens berekeningen zou een werknemersstatuut voor onthaalouders maximum 100 miljoen euro kosten. Is dat veel geld? Ja, maar het is te vinden!

Als we gaan kijken naar de nummer 1 van de 10 rijkste families van België, dan komen we uit bij de families de Spoelberch, de Mevius & Vandamme, grootaandeelhouders van AB InBev en bezitters van het grootste vermogen van ons land. Volgens Ludwig Verduyn bezitten ze een vermogen van 25,6 miljard euro. Dat is precies evenveel als het totale budget in 2012 van de ziekteverzekering. En meer dan het bedrag dat de regering zoekt om de begroting tegen 2015 in evenwicht te brengen.

Haal het geld waar het zit is geen holle slogan!

Help de onthaalouders en teken de petitie op: http://www.watalsergeenonthaalouderswaren.be/

Omdat een vermogensbelasting haalbaar is.

Guido Deckers is nationaal ACV-propagandist voor het thema rechtvaardige fiscaliteit.

take down
the paywall
steun ons nu!