Nieuws, Wereld, Europa, Milieu, Samenleving, Europese Unie, Ggo, Ggo-mais -

Europese Unie keurt ggo-maïs goed

Na een aanslepende procedure heeft de Europese Unie de genetisch gewijzigde maïsvariant MIR162 goedgekeurd.

dinsdag 23 oktober 2012 15:45
Spread the love

De Europese Commissie geeft toestemming om MIR162 voortaan in te voeren en te verwerken in de EU en te gebruiken in voedsel en in dierenvoeder. De maïsvariant, die ontwikkeld is door het Zwitserse bedrijf Syngenta, is bestand tegen bepaalde rupsen.

Lange procedure

De procedure sleepte jarenlang aan. Eind vorige maand was de commissie eindelijk klaar om MIR162 goed te keuren, maar toen dook de beruchte Franse rattenstudie op. Wetenschapper Gilles-Eric Séralini kwam daarin tot de conclusie dat ratten die met andere ggo-maïs gevoed waren, grote afwijkingen ontwikkelden. Die studie kreeg inmiddels veel wetenschappelijke kritiek.

Toch is de huidige goedkeuring controversieel, omdat ze amper een week na het ontslag van EU-commissaris voor Gezondheid en Consumentenbescherming John Dalli volgt, die beticht wordt van fraude. Organisaties hadden de commissie opgeroepen geen belangrijke beslissingen te nemen tot er een nieuwe commissaris was aangesteld die zich terdege kon informeren.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!