Verslag, Nieuws, Samenleving, België, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Rooms-katholieke kerk, 50 jaar bisdom Antwerpen, Johan Bonny, Dag van Kerk aan de Stroom., De Kerk vandaag -

Bisdom Antwerpen in een stroomversnelling

ANTWERPEN - Antwerpse bisschop Johan Bonny presenteerde zaterdag een ophefmakend actieplan voor de komende vijf jaar. Hij wil het aantal parochies terugbrengen van meer dan 300 naar 60 en op zoek gaan naar priesters in het buitenland. En bovendien komt er binnen de vijf jaar een beleidsplan voor alle kerkgebouwen. Toeval of juiste timing? Want zondag 21 oktober werd de slotdag van Bonny’s project ‘Kerk onder Stroom’ onder massale belangstelling gevierd.

dinsdag 23 oktober 2012 10:48
Spread the love

Het project beleefde zondag immers zijn laatste fase in het hartje van Antwerpen. Het was het orgelpunt van vele festiviteiten in het kader van het jubileumproject (4)50 jaar bisdom Antwerpen.

De bisschop gaf tekst en uitleg: “Zoals je wellicht al gehoord of gelezen hebt, startte in 2009 voor ons bisdom een project dat zijn apotheose zou kennen in 2012. Dan zal het 50 jaar geleden zijn dat ons bisdom is heropgericht. Ten eerste wilden we de band met de 450ste verjaardag van ons bisdom niet missen. Dat jubileum werd in 2009 herdacht.”

“Ten tweede wilden we naar aanleiding van (4)50 jaar bisdom Antwerpen de verschillende lagen van pastoraal die we in ons bisdom vinden in kaart brengen.”

“Ten slotte willen we naar de toekomst kijken en duidelijk maken dat een religieuze identiteit een meerwaarde is. Een bisdom is een hele brede gemeenschap, als een huis met vele kamers (Joh 14,2). De diversiteit is erg groot. Er zijn heel kerkbetrokken mensen, er zijn ook mensen die enkel op overgangsmomenten in de kerk komen. Er is een enorme rijkdom aan bewegingen voor jong en oud, er zijn specifieke groepen die een bijzondere aandacht vragen, enzovoort.”

“Om recht te doen aan ieders eigenheid, om te vertrekken vanuit de eigen beginsituatie en te kunnen werken aan eigen prioriteiten kozen wij ervoor om het jubileumproject uiteen te leggen in verschillende sporen. We hoopte dat elk spoor een eigen traject zou uittekenen, met een brede waaier aan activiteiten. En tegelijkertijd drukte we de wens uit dat er gezocht zou worden naar ‘samen sporen’, naar verbindingen over de sporen heen. Dan kan de volle rijkdom van ons bisdom tot uiting komen.”
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!