Nieuws, Wereld, Economie, Landbouw, Mexico, Vrije markt, V.S., Trans-Pacific Partnership -

Mexicaanse aardappelboeren vrezen Amerikaanse invasie

MEXICO-STAD— De Mexicaanse aardappelboeren vrezen dat hun land overspoeld wordt met Amerikaanse aardappelen. Aanleiding voor die vrees is de toetreding van Mexico tot de onderhandelingen over het Trans-Pacific Partnership (TPP), een vrijhandelsverdrag.

vrijdag 19 oktober 2012 16:18
Spread the love

De Verenigde Staten zijn al een tijd aan het praten over toetreding. De landbouwproducenten daar vragen dat er een versoepeling komt van de Mexicaanse fytosanitaire regels. Zo’n versoepeling dreigt de Mexicaanse markt te overspoelen met landbouwproducten uit de VS, vrezen de Mexicanen.

Onderhandelingen in december

“Mexico staat op het punt aan onderhandelingen te beginnen die het niet kent”, zegt de Amerikaan Timothy Wise. “Het ziet er niet goed uit voor dat land.” Wise is onderzoeksdirecteur van het Global Development And Environment Institute van de Amerikaanse Tufts-universiteit.

Het TPP trad in werking in 2006 met Chili, Brunei, Nieuw-Zeeland en Singapore. In 2008 begonnen onderhandelingen met Australië, de Verenigde Staten en Vietnam, en in 2010 met Maleisië.

In juni werden ook Canada en Mexico tot de onderhandelingen toegelaten. Vanaf de vijftiende onderhandelingsronde, die in december in Nieuw-Zeeland plaatsvindt, zullen ook zij erbij zijn.

Beperkte toegang aardappel

De Amerikaanse aardappelproducenten kijken erg uit naar het TPP. Ze zien het vrijhandelsverdrag als een brug naar een volledige opening van de Mexicaanse markt. Die markt is in principe open voor Canada en de VS sinds het Noord-Amerikaanse vrijhandelsakkoord NAFTA, dat in 1994 in werking trad. Maar dat verdrag bevat enkele belangrijke uitzonderingen.

Zo hanteert Mexico fytosanitaire voorschriften om de eigen landbouw van ziektes te vrijwaren. De VS mogen sinds 2002 wel aardappelen exporteren naar Mexico, maar dat mag enkel in het noorden van Mexico, in een 26 kilometer brede strook langs de grens.

De Mexicaanse aardappelproducenten beschuldigen hun regering er nu van dat ze als pasmunt zijn gebruikt om tot de TPP-onderhandelingen te worden toegelaten. Onder de druk van Washington zou Mexico de Amerikaanse aardappel in heel het land toelaten.

Niet wetenschappelijk

“De Verenigde Staten voeren de druk om een volledige toegang te verkrijgen al sinds 2008 op”, zegt Cecilia Ríos van de Mexicaanse aardappelvereniging Conpapa. Een volledige toegang bedreigt 8700 aardappelproducten, zegt Conpapa. Bovendien kunnen aardappelziektes ook andere Mexicaanse gewassen bedreigen, onder meer de tomaat en de aubergine.

Volgens de Amerikaanse aardappelproducenten zijn de Mexicaanse fytosanitaire voorschriften niet wetenschappelijk gefundeerd. Volgens John Keeling, ondervoorzitter van de Nationale Aardappelraad in de VS, zou “een gebrek aan vooruitgang in de aardappeldiscussie vragen kunnen doen rijzen bij het Mexicaanse engagement om een verantwoordelijk lid” te zijn van het TPP.

Ook andere Amerikaanse landbouwsectoren vragen een versoepeling van de Mexicaanse normen, onder meer voor perziken en abrikozen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!