Somalische soldaten patrouilleren in Wanla Weyne, een stad in het zuiden van Somalië (Foto: Abdurrahman Warsameh / IPS)
Nieuws, Wereld, Afrika, Samenleving, Politiek, Kenia, Somalië, Al-Shabaab, Jubaland, Kismayo -

‘Keniaans leger moet bestuur Jubaland aan inwoners overlaten’

MOGADISHU — Kenia moet de inwoners van zuidelijk Somalië zelf hun bestuur laten kiezen en niet één clan aan de macht helpen. Dat zeggen Somaliërs, nu Kenia de stad Kismayo heeft veroverd op islamitische extremisten.

vrijdag 19 oktober 2012 16:17
Spread the love

Na een militair offensief van een jaar is het Keniaanse leger er eind september in geslaagd de havenstad Kismayo te veroveren op de islamitische extremisten van Al Shabaab. Het werd gedaan met hulp van een lokale clanmilitie, de Ras Kamboni-brigade uit Zuid-Somalië en Noord-Kenia.

Autonome staat

Kenia wil de grensregio, bekend als Azania of Jubaland, stabiliseren. Kenia zou dat willen doen door het creëren van een autonome staat die als bufferzone moet dienen tussen Kenia en de Somalische chaos. Het land zou van plan zijn samen met een lokale clan een regering te installeren, waar andere clans niet aan meedoen.

Als er echter geen rekening wordt gehouden met lokale gevoeligheden, is het risico op mislukking groot, vindt Hassan Mudei, adjunct-hoofd van het Al Shahid-centrum voor Onderzoek en Mediastudies in Mogadishu. “Het zal afhangen van hoe lokale gevoeligheden en clanverschillen worden erkend en gerespecteerd. Maar als de Keniaanse soldaten als bezetters worden gezien, zullen ze nooit het vertrouwen winnen van de lokale bevolking en zal het project gedoemd zijn te mislukken”, zegt Mudei.

De bevolking moet zelf de vrijheid krijgen om een formule te vinden om de macht te verdelen. Dat is beter dan een verbond te sluiten met één clan die dan Jubaland moet proberen te domineren.

Zonder Somalische regering

De Somalische regering is tegen het hele project en beroept zich op het recht om zelf te beslissen hoe het zuiden – economisch een belangrijke regio – mag worden bestuurd. Kenia voert daarom in Nairobi besprekingen met één clan, zonder de Somalische regering.

“We verwelkomen de hulp van Kenia in de verdrijving van militanten,” zegt Ahmed Jama, een Somalische parlementariër, “maar wat betreft de politiek in Kismayo, daar moet alleen de Somalische regering over gaan”, zegt hij.

Volgens majoor Emanuel Chirchir, woordvoerder van het Keniaanse leger, zijn de geruchten dat Kenia een autonome staat wil oprichten “ongefundeerd”. Het mandaat van het leger onder Amisom, de Missie van de Afrikaanse Unie in Somalië, is niet bezetting, maar stabilisatie in de regio.

“Het is het brengen van vrede in Somalië, niet het verdelen van de bevolking langs clanlijnen”. Als het mandaat is vervuld, is het aan de Somaliërs zelf om met hulp van regionale organisaties het verdere bestuur te organiseren. Maar het leger zal wel alles doen om stabiliteit te krijgen, “welk middel daar ook voor nodig is”.

Strijd om hulpbronnen

Kismayo, de belangrijkste stad van de regio, staat nu vijf jaar onder controle van Al Shabaab. Het heeft de grootste haven en het grootste vliegveld van zuidelijk Somalië, en de meeste landbouwgrond en de grootste veestapel van het land.

“Het is in essentie een strijd om hulpbronnen”, gelooft Yasin Elmi, een Somalische politiek wetenschapper. “Nu een enkele clan er niet in is geslaagd zijn autoriteit aan anderen op te leggen, hebben anderen het idee opgevat om dat te doen met behulp van allianties met andere landen. Dat is wat er nu gebeurt, of Kenia dit weet of niet. Maar deze regeling tussen een clan en een buurland leidt waarschijnlijk tot meer lijden voor de bevolking”.

Mudei is het hiermee eens. “Ik geloof dat buitenlandse krachten, en iedere regering die in Kenia is gevormd, de stad niet kunnen regeren. Er is een veelheid aan clans in de regio. Het is noodzakelijk dat de mensen een eerlijke stem in het bestuur hebben, anders zal het worden gezien als opgelegd van buitenaf”.

take down
the paywall
steun ons nu!