Nieuws, Wereld, Samenleving, Wereldgezondheidsorganisatie, Tuberculose -

Strijd tegen tuberculose dreigt te stagneren

WASHINGTON— Nieuwe medicijnen kunnen waarschijnlijk in de komende jaren tuberculose in sommige regio's in de wereld uitbannen. Als voldoende financiering uitblijft, kunnen er echter ook miljoenen onnodige doden vallen. Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie in een op 17 oktober verschenen rapport.

donderdag 18 oktober 2012 14:19
Spread the love

Hoe de strijd tegen tuberculose zich zal ontwikkelen, hangt af van de vraag of een financieel gat van 3 miljard dollar volgend jaar gevuld wordt en of nieuwe medicijnen op een goede manier geïntroduceerd kunnen worden.

Vorig jaar vielen 1,4 miljoen doden door tuberculose. Daarmee is de ziekte de op een na grootste doder onder de infectieziekten. Nieuwe medicijnen moeten een antwoord zijn op resistente tuberculose, die wereldwijd een steeds groter probleem vormt. “We verwachten binnen enkele maanden twee of drie nieuwe middelen die tuberculose zeer effectief aanpakken”, zegt Mario Raviglione van de WHO. Het gaat om de eerste nieuwe tuberculosemedicijnen in bijna een halve eeuw.

Afrika

Van de 8,7 miljoen nieuwe tuberculosegevallen in 2011, ging het in bijna een miljoen gevallen om een resistente variant. De nieuwe medicijnen zijn nog niet eerder gebruikt en de kans op resistentie is dan ook klein, zegt Anthony Fauci van het National Institute of Health (NIH). Als de medicijnen op een goede manier worden ingezet, is er een kans dat ze het einde van de ziekte inluiden.

Momenteel is er echter gebrek aan geld, zegt Kenneth Castro van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. “We kunnen nu betalen of later de rekening gepresenteerd krijgen”, stelde hij.

Afrika telt 10 van de 22 landen waar tuberculose het meest problematisch is. De ziekte is daar ook een belangrijke doodsoorzaak van mensen die geïnfecteerd zijn met het hiv-virus. Wereldwijd zijn er 1,1 miljoen mensen met zowel hiv als tuberculose.

take down
the paywall
steun ons nu!