Foto: IPS
Nieuws, Wereld, Milieu, India, Biodiversiteit -

India investeert in biodiversiteitsfonds

BRUSSEL — India zegt als eerste land 50 miljoen dollar toe voor de bescherming van de internationale biodiversiteit. Het is een opvallende stap voor een land dat tijdens de klimaatonderhandelingen vooral dwars lag.

donderdag 18 oktober 2012 17:30
Spread the love

De Indiase premier Manmohan Singh deed de belofte op de VN-conferentie over Biodiversiteit in Hyderabad. De belofte van India is opvallend omdat het land zich tot nog toe stroef opstelde in de internationale gesprekken over de klimaatverandering, een ander belangrijk internationaal milieuprobleem.

Singh leek daar in zijn toespraak naar te verwijzen. “In de voorbije jaren is het steeds moeilijker geworden om een gemeenschappelijk standpunt te vinden rond milieuproblemen”, zei hij. “Dat is betreurenswaardig, omdat er juist vandaag zoveel meer bewustzijn is over milieuproblemen. Dat bewustzijn moet landen ertoe aanzetten meer actie te ondernemen”.

Het geld gaat deels naar projecten in India maar moet ook andere ontwikkelingslanden helpen bij het beschermen van hun soortenrijkdom. Singh riep tegelijk de westerse landen op om een duit in het zakje te doen.

Symbolische start

De 50 miljoen dollar die India belooft, is dan ook vooral symbolisch belangrijk. Het is maar een fractie van de naar schatting 80 miljard dollar die nodig is om het verlies aan soortenrijkdom te stoppen en belangrijke milieugebieden te beschermen.

Milieuverenigingen en wetenschappers zijn blij met de aankondiging, maar wijzen er ook op dat de Indiase regering tegelijk blijft inzetten op een snelle groei van de economie, inclusief verstedelijking, mijnbouw en landbouw, vaak ten koste van het milieu. Kostbare natuurgebieden worden opgeofferd voor mijnen of kerncentrales.

India is een van de meest biodiverse landen ter wereld, maar de natuurlijke rijkdommen staan er tegelijk zwaar onder druk. Het land heeft wel enkele strenge wetten, voeren de milieuverenigingen aan, maar het schort vaak aan de implementatie van die wetten op het terrein.

take down
the paywall
steun ons nu!