Hoe leg je een Hollander de Antwerpse verkiezingen uit?
Antwerpen, Burgerparticipatie, Gemeenteraadsverkiezingen, Gemeenteraadsverkiezingen 2012 -

Hoe leg je een Hollander de Antwerpse verkiezingen uit?

donderdag 18 oktober 2012 16:03
Spread the love

Theo, een Nederlander, nou ja een Zeeuws Vlaming, vraagt me of de komst van Bart De Wever, voor de Antwerpenaar en Vlaming nu goed of slecht nieuws is. Was Patrick Janssens een goede of een slechte burgemeester? Hij volgt het Belgisch nieuws, maar heel veel wijzer wordt hij er niet van.  Theo en ik kennen elkaar nu al enkele jaren en waren ooit samen lid van een zelfde Zeeuws Vlaamse vereniging. Hollander, Nederlander en Zeeuw zijn verschillende begrippen. Een Zeeuw wordt niet graag Hollander genoemd. Hollanders leven boven de Moerdijk, daar waar het niet ‘te duur’ mag zijn. Zeeuws Vlamingen hebben veel bindingen met Vlaanderen, ze kennen Gent niet alleen van een dagje uit, maar ook omdat velen er in Gentse klinieken verzorgd worden.

Winners en Verliezers

Patrick Janssens (PJ) is de grote verliezer Bart De Wever (BDW) ‘The winner takes it all’. PJ is vrij populair wat ging er dan mis? Op een lijsttrekkers debat met ruim 600 Antwerpenaren stuurt hij zijn kat. Op een debat met 1300 personen (zie foto) stuurt hij Monica De Coninck (schepen in Antwerpen en federaal minister van werk) met het charisma van een goudvis, in zijn plaats. Maar ook BDW blinkt in beide debatten uit in afwezigheid. Dus die debatten kunnen niet het verschil gemaakt hebben. Ik kom al in Zeeuws Vlaanderen van vóór de eerste sexshops in Sluis verschenen. We reden erheen met vader dóór allemaal kleine dorpjes. Als ik vandaag diezelfde weg neem dan rijd ik rónd diezelfde dorpjes en niet meer erdóór.

De Vlaamse regering vindt dat het doorgaand verkeer dóór Antwerpen moet en saboteert alle initiatief om het doorgaand verkeer rond de stad te leiden.

In 2009 dwingen de actiegroepen een referendum af en in oktober 2009 stemt 59,24% tégen het Vlaamse overheid tracé (=BAMtracé of Oosterweelverbinding). Toch steunt Patrick Janssens nog steeds dit door de Antwerpenaren weggestemde BAMtracé, terwijl er een alternatief ‘rond de stad’, het zogenaamde Meccanotracé, door actiegroepen is ontwikkeld. De actiegroepen zetten het Meccanotracé en de mogelijkheid dat de huidige ring dan kan overkapt worden als onderwerp in, tijdens de verkiezingsdebatten. PJ is niet de enige die het BAMtracé ondersteunt ook het N-VA van BDW en CD&V ondersteunen dit verwerpelijk tracé. Ademloos en stRaten-generaal (zie bovenstaande foto) verdelen de partijen in de BAMtracé partijen en vóór de meccanotracé partijen (GROEN!, open-VLD, PVDA+, ROOD! en Vlaams Belang) Maar zowel de winnaar als de verliezer zit in het kamp van de partijen die de uitslag van het referendum negeren. Dus ook het BAMtracé heeft Janssens niet de nederlaag bezorgd. Jaren geleden verzeilde ik, per ongeluk op Koninginnedag, in Nederland. Die Oranje gekte, ik dacht dat men een loopje nam met het koningshuis, maar het bleek echt. Er is iets dat de Nederlander bindt, iets waardoor hij Nederlander is en geen Duitser of Deen of …. Om bij mezelf enige vorm van Nationalisme of Belgicisme te vinden moeten Henin of Clijsters nummer één op de wereldranglijst tennis worden ofzo. Van Vlaams-Nationalisme begrijp ik nog minder. Misschien begrijp jij dat beter Theo want ik zie sinds enkele jaren regelmatig, bij steeds meer mensen thuis, de Zeeuwse vlag wapperen.

De overwinningsspeech van Bart De Wever moest verzoenend klinken. Toch kwam hij niet verzoenend over. Zeker niet omdat tekst en lichaamstaal vaak niet overeenkwamen. Bart De Wever viel vóór de speech even uit zijn rol omdat de DJ van dienst de muziek niet afzette terwijl de VRT aan het opnemen was. Vriend en vijand hebben er persiflages van gemaakt waarvan een aantal te vinden zijn op vandaag.be . 

Sinds ‘zwarte zondag’ (24/11/1991) staat Antwerpen bekend als extreem rechts (Vlaams Blok vierde toen een verkiezingsoverwinning) . Dat extremisme was al veel langer aanwezig. De Stad werkte bijvoorbeeld in de oorlog actief mee aan de deportatie van Joden. Maar zowel Vlaams Belang als N-VA ontkennen elke link met het Fascisme en/of Nazisme. Toch leeft ‘het snorretje’ (zie foto) bij veel mensen. Burgemeester Termont van Gent over de overwinningsspeech van Bart De Wever: “In de stijl en taal van Bart De Wever en de N-VA vind ik veel trekjes terug van extreemrechts. Ik kreeg echt koude rillingen bij de overwinningsspeech van Bart De Wever. Die deed mij heel erg terugdenken aan de harde taal van het Vlaams Belang.” N-VA wil Vlaanderen als onafhankelijke staat in Europa: “Wij geloven dat Vlaanderen moet evolueren tot lidstaat van Europa. Het Belgisch tussenniveau zien we op termijn verdampen.” Als je niet vóór de splitsing van België bent, ben je volgens BDW een ‘slechte’ Vlaming. PJ heeft zijn hand overspeeld, hij viste uit de centrum vijver en zoals hij zelf zegt, “iemand anders deed dat beter”. Als socialist voert hij al jaren een neoliberaal beleid. De sp.a wordt door steeds meer (socialistische) vakbondsmensen en kiezers niet meer beschouwd als een linkse partij. Vlaams Belang en N-VA hebben hem steeds meer naar rechts gedreven. PJ balanceerde tussen kiezers winnen in het centrum zonder (teveel) kiezers te verliezen bij links. PJ is sluw genoeg om niet te ver van de ideale lijn af te wijken. PVDA+ (zeg: “peeveedeeaaa”) ging van 0 naar 4 zetels en GROEN! van 2 naar 4. Peter Mertens partijleider van PVDA+ wordt door sommige Janssens-aanhangers verantwoordelijk geacht voor het verlies van de stadspartij . Nonsens ze visten in een andere vijver. Mertens heeft de PVDA+ van extreem-links naar links gebracht. Terwijl de (meeste) politici politiek voeren met oneliners heeft de PVDA+ een, door een sterkte studiedienst, onderbouwd verhaal, gekristalliseerd in Peter Mertens bestseller ‘Hoe Durven Ze?‘. Naast de sterke stijging van extreem rechts (ik denk dat je een partij die het einde van België nastreeft rustig een extreem-rechtse partij mag noemen) is er een wederopstanding van links.

Over de baseline van N-VA “De kracht van verandering” schrijft Jan Blommaert: “Welnu, ik weet tot op vandaag nog altijd niet voor welk soort ‘verandering’ in het beleid men hier z’n stem aan De Wever heeft geschonken. En ik heb het aan flink wat mensen gevraagd.” De N-VA slogan kan iedereen persoonlijk invullen zoals hij wil, de arme kan denken dat hij rijker wordt en de rijken wat armer.  Zo zal het niet werken, BDW heeft gezegd: “VOKA is mijn baas“. Daartegenover is de baseline van PVDA+ ondubbelzinnig en duidelijk: “Eerst de mensen, niet de winst.” Theo, misschien heb je het al gehoord maar in Antwerpen beschouwt men lachend, alles buiten ‘t Stad als parking. Ik deel die stelling niet. Maar ik voel me ook geen deel van die parking of noem het Vlaanderen. Vlaanderen is voor mij Oost-, West-, Zeeuws- en Frans Vlaanderen. Antwerpen behoort bij Brabant. Dat is een vaststelling, geen waarde oordeel.

De meerderheid van de Sinjoren vindt dat Patrick Janssens een goede burgemeester was die de stad beter achtergelaten heeft dan hij ze gekregen heeft. Patrick Janssens heeft vorig jaar de verkiezingen verloren toen Bart De Wever het TV spelletje “De Allerslimste Mens’ won. Dat heeft BDW zo’n momentum gegeven dat hij tot op de dag van vandaag heeft weten te behouden. Hij is erin geslaagd het hele debat wit/zwart te polariseren. Hoe kan je anders verklaren dat iemand die opkomt voor de belangen van de ondernemingen, de hard werkende Vlaming zo zot krijgt om tegen zijn eigen portemonnaie te stemmen? De sluwe vos preekt nu de passie maar de komende coalitie partner(s) passen op hun kippen.

Theo, vul zelf maar in of je een beleid geïnspireerd door losgeslagen nationalisme goed vindt voor ‘t Stad en Vlaanderen. De coalitievorming zal nog moeilijk zijn. Nog even doorbijten Theo, ik leg dit laatste stukje uit. Janssens stond als burgemeester boven de partijen en voerde daardoor een voor  sp.a te rechtse koers. Het is te verwachten dat sp.a nu een linkser koers wil varen. Vóór de verkiezingen was iedereen ervan overtuigd dat De Wever en Janssens samen een coalite zouden vormen. Maar sp.a wil vandaag alleen mee in een coalitie als ook GROEN! er deel van uit maakt. Dat zou wel eens de sleutel kunnen zijn. GROEN! maakt van de Oosterweelverbinding een breekpunt en zal alleen willen meedoen als het minstens het volledig schrappen van die Oosterweel binnenhaalt. Dat is zó belangrijk voor Antwerpen en biedt zóveel mogelijkheden voor een betere levenskwaliteit voor alle Antwerpenaren dat het de komst van De Wever in dat geval,  Antwerpen iets minder zwart kleurt dan gevreesd.

Theo dit is natuurlijk maar één mening van één sinjoor.

take down
the paywall
steun ons nu!