Vrijheidsfestival 2012: crisis als kans

woensdag 17 oktober 2012 12:46
Spread the love

Het ‘Vrijheidsfestival’ is een vaste afspraak geworden in Brussel. Elk jaar staat de organisatie er met een breed programma over de rechten en vrijheden van de mensen overal ter  wereld.

Het thema dit jaar is ‘Crisis als kans’. Een actueel thema gezien we nog volop in de financiele en economische crisis zitten die steeds verder uitbreidt naar een klimaat-, energie- en voedselcrisis.

In tijden van crisis komen ook, meer dan anders, de mensenrechten onder druk. Daarom is er nood aan allerlei projecten en initiatieven die hieraan aandacht besteden.

Crisis leidt er ook toe dat de onzekerheid, die gepaard gaat met angst en paniek onder de bevolking, groeit. Er is nood aan antwoorden op de vraag of we hiertegen iets kunnen ondernemen.

Het Vrijheidsfestival durft vragen stellen. Het festival “nodigt uit om na te denken over de betekenis van deze crisis, over haar rol, haar socio-politieke werking, over wat ze versluiert of onthult, over de reacties die ze veroorzaakt, de antwoorden die er kunnen tegenin gebracht worden, en vooral over de alternatieven die ervoor kunnen aangereikt worden.”

Nadenken over de crisis kan op verschillende manieren. De multidisciplinaire uitdrukking is goed ingebed in het Vrijheidsfestival. Zoals gewoonlijk staan er heel wat interessante documentaires op de rooster. Tijdens de laatste edities was het vooral deze selectie die een hoog niveau haalde. De lijst van de documentaires is lang, maar hier zijn een aantal echte aanraders: Four horsemen, People uncounted, Los Herederos, Bitter seeds, Malta Radio, This is my neighbourhood en Forbidden voices.

Deze editie is ook goed gevuld met veel interessante debatten. Een minpunt is dat de overgrote meerderheid van de debatten in het Frans plaats vindt. Gezien de samenstelling van de stad is dit erg jammer. Hopelijk maakt men in de volgende edities werk van meertalige debatten. Zodat ook Nederlandstaligen en anderstaligen zich erbij betrokken voelen. Een aantal belovende debatten zijn: ‘Wat na de markteconomie’ met Bernard Friot en Anselm Jappe; ‘Crisis en democratie’ met Christiane Vollaire en Christian Panier; en als afsluiter een lezing van Miguel Benasayag over ‘Zich engageren in een duistere tijd’.

Een verschil met de vorige edities zien we bij de podiumkunsten. Terwijl in de vorige edities slechts een beperkt aantal stukken aan bod kwamen, is deze editie mooi gevuld. In ‘20 November’ vertelt Lars Norén het drama van de kleine Duitse stad Emsdetten. Het multimediale project ‘Constellation 1961’ kaart de radicale transformatie aan van de Italiaanse psychiatrie in 1961. Er zijn ook twee voorstellingen waarin het thema migratie centraal staat: ‘Je vous ai compris’ en ‘Nour’.

Tussendoor kan u verschillende concerten bijwonen. Het programma oogt veelbelovend maar het mocht iets minder mainstream en vooral wat meer geëngageerd zijn, want dat is wat we van het meest politieke festival in het land verwachten. Er zijn heel wat gratis concerten van onder andere Kermez à l’est, Romano Nervoso, Kaer, Frown I Brown en op de laaste dag van het festival kan u genieten van de beste afrobeat band van de VS, Antibalas. De overige concerten zijn betalend. Een aantal aanraders: Taraf des Haidouks & Kocani Orkestar, De La Soul, Keizah Jones en de reggaelegende Max Romeo.

Als u rondloopt in het prachtige Théâtre National kan u de tentoonstelling ‘Congo in Limbo’ bezoeken, die de huidige situatie in Congo in beeld brengt.

Het Vrijheidsfestival 2012 heeft voor een sterk thema gekozen en het is nu uitkijken in hoeverre dit uitgediept zal worden tijdens het festival. Het programma is veelbelovend en de sfeer is altijd gegarandeerd goed. Afspraak van 18 > 27 oktober in Théâtre National en KVS.

Meer informatiehttp://www.festivaldeslibertes.be

take down
the paywall
steun ons nu!