001 HAN 5441 Web
Interview, Peter Mertens, Bart de wever, PVDA+, Dossier N-VA -

Peter Mertens: ‘Bart De Wever krijgt Antwerpen niet cadeau van ons’

PVDA wordt in Antwerpen in één klap dubbel zo groot als Open VLD van minister Annemie Turtelboom en even groot als Groen. "Dankzij PVDA hadden de mensen die zich afkeerden van het liberale beleid van de stad nog een andere optie dan de rechtse uitlaatklep bij de N-VA", zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens.

maandag 15 oktober 2012 16:10
Spread the love

Wat iedereen vreesde voor Antwerpen is niet gebeurd. De twee olifanten hebben niet al het gras vertrappeld.

Peter Mertens: “Het is bijzonder dramatisch dat een verkiezing wordt gekaapt door iemand die als project heeft om verdeeldheid te zaaien en het land kapot te breken. Je kan ook niet zeggen dat De Wever in zijn opzet mislukt is. Hoe absurd is het om de mensen van Antwerpen op te zetten tegen de Walen?”

“In het begin van de campagne heeft hij ook al eens geprobeerd om de Antwerpenaren tegen elkaar op te stoken: de mensen die geen werk hebben, zijn blijkbaar geen echte Antwerpenaren. Nee, ik kan moeilijk tevreden zijn met die globale uitslag.”

Maar u moet toch tevreden zijn over het resultaat van PVDA?

“Ja, natuurlijk. We hebben slechts aan één van de vijftien lijsttrekkersdebatten mogen deelnemen en dan halen we toch vanuit het niets 8 procent en 4 zetels. Bij het aantal voorkeursstemmen sta ik op de vierde plaats. PVDA wordt op het juiste moment op de politieke kaart gezet want Antwerpen gaat die sociale oppositie van onderuit tegen het beleid van Bart De Wever hard nodig hebben. Als het van ons afhangt, zal hij Antwerpen niet cadeau krijgen.”

Ondertussen ligt er wel een grote verantwoordelijkheid bij u. Een partij die eerder niet in de gemeenteraad zit, wordt nu een belangrijke fractie.

“Ik denk dat we daar wel klaar voor zijn na vier jaar partijvernieuwing. Wij kunnen dit organisatorisch aan. We hebben een stevige basis in de wijken. Terwijl alle camera’s op de twee tenoren waren gericht, gingen wij van deur tot deur, wijk na wijk. Terwijl iedereen over strategie bezig was, voerden wij campagne voor betaalbaar wonen, gezondheid en onderwijs.”

“We moeten nu laten zien dat we dat vertrouwen waard zijn. We willen ook net als de voorbije zes jaar in Deurne en Hoboken de mensen betrekken. Maar daar in slagen in een stad van een half miljoen mensen is een organisatorische uitdaging.”

Als je de uitslagen wat nader bekijkt, zie je een enorm verdeelde stad. In districten als Deurne en Merksem is de uitslag soms bijna omgekeerd aan de uitslag in Berchem of Antwerpen-stad.

“In Deurne-Noord, Luchtbal en Merksem liggen de nieuwe parochies van miserie. Natuurlijk voelen die bewoners zich niet aangesproken door een eenzijdig middenklasse-verhaal. Als je zelf in een wijk woont waar de problemen zich opstapelen – sociale ellende, werkloosheid, analfabetisme enzovoort – dan heb je niets aan een sjiek magazine en het feelgood-verhaal van de voorbije jaren.”

“Een week voor de verkiezingen kwam schepen Turan op tv verklaren dat er helemaal geen wooncrisis is in Antwerpen. Zo stoot je mensen af die zich herkennen in die managerstaal. Gelukkig hebben die mensen toch nog een socialistische stem kunnen uitbrengen op de PVDA+.”

De Stadspartij van Janssens lijkt echt wel last gehad te hebben van het hoofddoekenverbod. In Borgerhout wordt Zohra Othman van PVDA de populairste politica.

“In Borgerhout hebben we meer dan 17 procent in een gemeente met maar liefst 45.000 inwoners. Tegelijkertijd is het ook een heel jonge gemeente, de jongste gemeente van Antwerpen met een enorm potentieel dat nu door deze maatschappij niet ontgonnen wordt. In Oud-Borgerhout stijgt de jongerenwerkloosheid tot 50 procent. Veel van die gasten willen keigraag werken maar komen niet aan de bak door de discriminatie. Die mensen hebben voor onze inhoud gekozen: betaalbaar wonen of toegankelijk onderwijs zonder discriminatie.”

“We hebben aan Groen en de Stadspartij laten weten dat we onze verantwoordelijkheid willen opnemen in Borgerhout en meebesturen. Onze lijsttrekker Zohra Othman haalde het grootste aantal voorkeurstemmen van alle kandidaten. Met een progressieve coalitie kunnen we een sociale politiek op de kaart zetten die onvermijdelijk zal botsen met Bart De Wever. De media hebben daar geen oog voor, maar in Borgerhout hebben de progressieven een absolute meerderheid.”

Nog voor de uitslagen volledig bekend waren, gaf De Wever al de aftrap van de campagne voor de verkiezingen van 2014. Is dat voor PVDA ook zo?

“Wij hebben een verantwoordelijkheid in deze stad en we gaan die opnemen. We zijn begonnen met een enquête onder 4700 mensen. De andere partijen hebben daar lacherig over gedaan, maar wij willen de problemen van de Antwerpenaren ernstig nemen. We willen een stem geven aan de stemlozen en dat is gisteren ook gebeurd.”

“Met onze 23 verkozenen in Antwerpen (gemeenteraad + districtsraden, nvdr) gaan we ook aan de eenheid werken. Iedereen die verdeeldheid zaait, gaan we stokken in de wielen steken. Zodra hij in Antwerpen begint over de splitsing van het land, zullen we weerwerk bieden.”

Het is goed dat er voor de mensen die zich afkeerden van het liberale beleid van de stad meer was dan alleen een rechtse uitlaatklep bij de N-VA

Ondertussen hebben jullie samen met Groen wel de linkerzijde verdeeld.

“Ik heb de indruk dat wij links gered hebben. Iedereen die zich zorgen maakt over links moet daar eens over nadenken. Een kwart van de Antwerpenaren leeft in armoede. In sommige wijken stijgt de jeugdwerkloosheid tot 50 procent. Het is goed dat er voor de mensen die zich afkeerden van het liberale beleid van de stad meer was dan alleen een rechtse uitlaatklep bij de N-VA.”

“Dat er ook een partij was die die mensen wist te bereiken, te mobiliseren en te enthousiasmeren voor een socialistische politiek. We hebben die stemmen gered van de antipolitiek. Schop niet naar onder, maar schop naar boven. Wie zegt dat dat links verdeelt, heeft er niets van begrepen.”

PVDA breekt ook door in Brussel en Wallonië.

“We halen onze doelstellingen. We gaan nu niet euforisch zijn. We blijven met twee voeten op de grond. De enigen die nu keihard mogen feesten zijn al die vrijwilligers, al die mensen die verlof hebben genomen om campagne te voeren. Natuurlijk zijn we tevreden. Waar we al gemeenteraadsleden hadden, gaan we nog vooruit. In totaal hebben we nu 52 verkozenen. Nu moeten we volgende objectieven vastleggen. Maar wat de partijvernieuwing betreft, zitten we op schema.”

take down
the paywall
steun ons nu!