Nieuws, Milieu - Marijn van der Pas

IUCN luidt noodklok voor apen

Uitsterving dreigt voor veel soorten apen en halfapen. Dat blijkt uit een lijst van de 25 meest bedreigde primaten ter wereld die IUCN (International Union for Conservation of Nature) maandag heeft gepresenteerd tijdens de Conventie voor Biologische Diversiteit (CBD).

maandag 15 oktober 2012 17:51
Spread the love

Voor maki’s (lemuren) is de situatie zorgwekkend. Van de meest zeldzame soort, de noordelijke wezelmaki, leven er nog slechts negentien in het wild. Apen zijn belangrijk voor het voortbestaan van tropisch regenwoud omdat zij zaden verspreiden.

De lijst is samengesteld door de wetenschappelijke primatenexperts van IUCN en van de International Primatological Society (IPS), in samenwerking met de natuurorganisaties Conservation International (CI) en de Bristol Conservation and Science Foundation (BCSF). Het is de zevende editie van de lijst, die elke twee jaar wordt bijgewerkt.

Op Madagascar is de situatie het ernstigst: met zes van de vijfentwintig soorten is het Afrikaanse eiland het land met de meeste bedreigde primatensoorten. Van de 103 soorten en ondersoorten maki’s op Madagascar wordt maar liefst 91 procent met uitsterven bedreigd. Belangrijkste oorzaken zijn illegaal jagen en verlies van hun leefomgeving, bijvoorbeeld door het kappen of afbranden van tropisch regenwoud. De top 25 bedreigde primaten bevat daarnaast vijf soorten uit Vietnam, drie uit Indonesië en twee uit Brazilië.

IUCN hoopt dat er dankzij de publicatie van de lijst meer gerichte hulpacties op gang komen om de dieren te redden. “Zulke inspanningen hebben effect”, benadrukt Russell Mittermeier, voorzitter van de wetenschappelijke commissie over apen van IUCN en directeur van Conservation International. “De situatie van de wanderoe (baardaap) bijvoorbeeld is zodanig verbeterd dat hij – na zes jaar lang op de lijst te hebben gestaan – nu niet meer in de top 25 voorkomt.”

take down
the paywall
steun ons nu!