Voreqe Bainimarama (Foto: TopNews)
Nieuws, Wereld, Politiek, IPS, Fiji eilanden, G77 -

Fiji wordt leider van G77

BRISBANE — De Republiek Fiji, de eilandengroep in de Stille Zuidzee, wordt in 2013 voorzitter van de G77, de grootste groep van ontwikkelingslanden. "Een zeldzame kans om ons te laten horen", aldus Soni, voorzitter van denktank PIPP.

maandag 15 oktober 2012 17:34
Spread the love

Fiji, dat momenteel een militaire regering kent onder leiding van premier Voreqe Bainimarama, zal de leiding over de Groep van 77 overnemen van Algerije.

Nooit eerder sinds de oprichting van de G77 in 1964 kon een ontwikkelingsland uit die regio het voorzitterschap wegkapen.

Bloeiende suikerindustrie

Fiji heeft zijn nieuwe rol als voorzitter onder meer te danken aan de bloeiende suikerindustrie en het toerisme, maar ook aan het feit dat het land, met een totale bevolking van 868.000 mensen, verdeeld over meer dan 300 eilanden, het hoogste nationale ontwikkelingspeil van de hele regio heeft.

Nochtans woedt er ook een politieke machtsstrijd tussen de inheemse inwoners en de Indo-Fijiërs, afstammelingen van negentiende-eeuwse Indiase gastarbeiders. Deze strijd leidde al tot vier militaire coups sinds 1987.

Het was tijdens de meest recente staatsgreep in 2006, dat Bainimarama, commandant van de strijdkrachten van Fiji, aan de macht kwam en het parlement ontbond in een poging om de corruptie te smoren. Zijn doel is om de grondwet te hervormen tegen de geplande democratische verkiezingen in 2014.

De weigering van Fiji om verkiezingen te organiseren in 2010 leidde toen tot internationale sancties.

Stem op het wereldtoneel

Nikunj Soni, voorzitter van het Pacific Institute of Public Policy (PIPP), een onafhankelijke denktank in Vanuatu, de eilandengroep ten westen van Fiji, is opgetogen over het voorzitterschap. “Dit geeft het land en de rest van de regio de kans om zijn regionale stem te laten horen op het wereldtoneel.” Dit is belangrijk nu grote landen als China en de Verenigde Staten steeds meer naar de regio kijken voor haar cruciale geostrategische ligging.

De eilanden in de Stille Oceaan zijn rijk aan mineralen, bossen en mariene hulpbronnen. Het PIPP benadrukt het belang van het internationale overleg voor de regio inzake veiligheid en het beheer van die natuurlijke hulpbronnen in de context van de klimaatverandering. “De Stille Oceaan beslaat een derde van het aardoppervlak en is tegelijk een regio met een aantal van de grootste onontgonnen hulpbronnen. In het belang van onze eigen bevolking moeten we die kunnen beschermen. Tegelijk blijft het belangrijk dat we niet het toneel worden voor de geopolitieke strijd van de grootmachten”.

Zuid-Zuidsamenwerking

Bij de oprichting was het de bedoeling van de 77 lidstaten om collectief hun internationale stem en invloed op de wereldhandel te versterken. Vandaag zijn ze met 132 leden. Via Zuid-Zuidsamenwerking willen ze de algemene levensstandaard en de economie van de leden versterken.

Volgens een rapport van de VN vorig jaar is deze samenwerking een krachtige motor voor economische groei gebleken. Tussen 1990 en 2008 kon de wereldhandel verviervoudigen terwijl de Zuid-Zuidhandel twintig keer toenam.

De G77 heeft de uitroeiing van armoede als belangrijkste speerpunt. Deze groep landen had ook een belangrijke invloed bij de ontwikkeling van de millenniumdoelstellingen van de VN.

Verwacht wordt dat de wereldwijde invloed van de G77 nog zal toenemen als ontwikkelingslanden zoals Brazilië, China en India zich als de nieuwe leiders van de economische groei zullen profileren. Volgens de VN zullen de ontwikkelingslanden in 2013 een gemiddelde groei van 5,9 procent kennen, terwijl de ontwikkelde landen er gemiddeld slechts 1,9 procent op zullen vooruitgaan.

Catherine Wilson

take down
the paywall
steun ons nu!