Eén gemeente op vier kleurt vrouw
Nieuws, België, Gemeenteraadsverkiezingen, Analyse, Vrouwen in politiek, Femma - Femma , Eva Brumagne

Eén gemeente op vier kleurt vrouw

Ruim één gemeente op vier kleurt met 40 tot 60 procent vrouwelijke verkozenen stevig vrouw. Kortenberg stuurt met 60 procent de meeste vrouwen naar de gemeenteraad. Pepingen scoort het slechtst met 13 porcent vrouwelijke verkozenen.

maandag 15 oktober 2012 12:39
Spread the love

De voorbije weken heeft Femma op 70 plaatsen in Vlaanderen en Brussel breiwerkjes opgehangen met als boodschap ‘Stem vrouw’. Vandaag, de dag na de verkiezingen, maakt Femma een eerste balans op.

Op zes gemeenten na weten we hoe het gesteld is met de vrouwelijke vertegenwoordiging in onze lokale besturen. Van de 308 Vlaamse gemeenten kleuren er 75 stevig vrouw. In 225 gemeenten schommelt het percentage vrouwelijke verkozenen tussen de 20% en de 40%. In 8 gemeenten zal het bestuur uit minder dan 20% vrouwen bestaan.

Kortenberg scoort het best met 60 procent vrouwelijke verkozenen. Sturen ook meer dan 50 procent vrouwen naar de gemeenteraad: Leuven (55 procent), Bierbeek (52 porcent), Herselt (52 procent), Geel (51 procent), Overpelt (56 procent), Kapellen (58 procent), Mortsel (51 procent), Opwijk (51 procent), Boortmeerbeek (52 procent), Haaltert (52 procent), Wachtebeke (52 procent), Ingelmunster (57 procent), en Ardooie (52 procent).

De kiezer heeft de kaarten geschud. De coalitievorming kan beginnen.  Na haar wildbreiactie om meer vrouwen naar de lokale besturen te loodsen, roept Femma de partijen nu op om een groot aantal vrouwelijke schepenen, burgemeesters en OCMW-voorzitters af te leveren. Waar haalbaar 50 procent!

Ten slotte vraagt Femma de nieuwe besturen om een gendervriendelijk bestuursakkoord uit te werken. Een bestuursakkoord dat in alle thema’s, van sport over mobiliteit tot werkgelegenheid, rekening houdt met de verschillen tussen mannen en vrouwen.

take down
the paywall
steun ons nu!