Dorpelingen halen water boven uit een door donoren gebouwde waterput (foto IPS)
Nieuws, Politiek, IPS, Myanmar -

Donoren aangemaand tot voorzichtigheid in Myanmar

TOKIO — Na zestig jaar van burgeroorlog vinden buitenlandse donoren opnieuw hun weg naar Myanmar (Birma). Experts en activisten manen aan tot voorzichtigheid.

maandag 15 oktober 2012 14:20
Spread the love

“Overrompel ons alsjeblieft niet”, zegt Khin Ohmar, coördinator van Burma Partnership, een organisatie die voor de democratisering van het land ijvert. Nu het democratiseringsproces in Myanmar volop aan de gang is, staan buitenlandse donoren te dringen om er hun steentje toe bij te dragen.

Beter een stap terug

Het land is nog volop bezig om de interne etnische spanningen uit te klaren, zegt Ohmar. “Het gaat hier over een land dat zijn mensenrechten lange tijd geschonden zag door de staat zelf. Autoriteiten zoals het Birmese leger hebben nog steeds een belangrijke invloed op het land en op de etnisch meest kwetsbare groepen in het bijzonder. Het is dus beter om een stap terug te zetten en er zeker van te zijn dat we dit goed aanpakken.”

“Er zijn heel wat veranderingen op til”, zegt universiteitsprofessor Thein Swe. “Maar de mentaliteitsverandering is nog niet doorgedrongen tot bij iedereen op het terrein. De beleidsmakers gebruiken het juiste jargon maar dat sijpelde nog niet door tot in de bureaucratie.”

“Veel investeerders hebben hun ogen nu op Myanmar gericht. Er is een groot potentieel maar we moeten erover waken dat we de juiste investeringen toelaten.”

Prioriteit voor Japan

Khin Ohmar en Thein Swe waren vrijdag in Tokio voor een discussie over Myanmar, georganiseerd door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank.

Verantwoordelijken van de Wereldbank en de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) spraken er over de mogelijkheden die ze bestuderen om in fondsen te voorzien via de kantoren die ze ter plaatse hebben geopend.

Japan, de grootste kredietverstrekker aan Myanmar, zei dat hulp aan dit land voor hen een prioriteit is sinds de verkiezingen in maart 2011 tot de regering van president Thein Sein en tot politieke en economische hervormingen hebben geleid.

Tokio zal onder meer zorgen voor een overbruggingskrediet zodat Myanmar zijn leningen aan de Wereldbank en de ADB kan herfinancieren.

Geen schuldverlichting

Volgens de directeur van de Wereldbank in Zuidoost-Azië, Annette Dixon, geven deze kredieten Myanmar meer tijd om openstaande schulden af te betalen. “Het land komt waarschijnlijk niet in aanmerking voor schuldverlichting. Het land kent een massale toestroom van donoren maar zijn capaciteit om alles te ontvangen is zwak.” Een goede coördinatie tussen de donoren is onontbeerlijk.

“Het engagement van de Wereldbank is zeer voorlopig”, zegt Dixon. De regering heeft verregaande stappen gezet om tot economische, financiële en politieke hervormingen te komen. “Die vormen een enorme uitdaging voor de overheid, die een realistisch beeld moet krijgen van hoe ze de dingen stapsgewijs zal aanpakken. Zo moeten ze bijvoorbeeld snel iets van resultaten laten zien aan de bevolking, die hoge verwachtingen heeft, terwijl we ook weten dat het een proces is dat tientallen jaren in beslag zal nemen.”

Zowel Ohmar als Swe prijzen de vorderingen inzake transparantie bij de overheid, maar ze blijven sceptisch over de rol van het leger. Verder is het belangrijk dat de bevolking zich nu leert uitspreken, wat niet gemakkelijk zal zijn na decennia van militaire dictatuur, aldus Ohmar.

Auteur: Johanna Son

take down
the paywall
steun ons nu!