Caroline Copers, algemeen secretaris Vlaams ABVV.
Interview, Nieuws, Politiek, België -

Caroline Copers: ‘SP.A heeft te weinig linkse flank afgedekt’

"Een rechtse golf over heel Vlaanderen was dit niet. Daarvoor doen SP.A, Groen en PVDA het te goed. Ook CD&V hield stand", zegt Caroline Copers, algemeen secretaris van het Vlaams ABVV. "In Antwerpen heeft SP.A te weinig de progressieve flank afgedekt."

maandag 15 oktober 2012 18:27
Spread the love

In welk Vlaanderen bent u wakker geworden vanochtend?

“Alleszins in een rechtser Vlaanderen. Al is de uitslag toch een beetje diffuus, wat natuurlijk eigen is aan lokale verkiezingen. Als je even niet naar N-VA kijkt, zie je dat SP.A standhoudt en het op een paar plekken echt goed doet. Dat heeft te maken met een aantal lokale figuren en een goed lokaal beleid.

Om Gent niet te noemen.

“Ja, maar ook Vilvoorde en Brugge. In andere steden heeft SP.A wel wat kiezers verloren aan N-VA maar ook aan Groen. Ook binnen Antwerpen heb je grote verschillen tussen bepaalde districten.”

In Borgerhout is er zelfs een progressieve meerderheid mogelijk.

“Groen heeft het goed gedaan in Antwerpen, maar of er nu echt een groene golf was, weet ik zo nog niet. Ik denk dat zij ook wel aan de linkerzijde wat stemmen hebben afgesnoept. In Antwerpen zal dat wel te maken hebben gehad met het hoofddoekenverhaal en de mobiliteitsdiscussie. Er is een spijtige versnippering aan de linkerzijde in Antwerpen die de positie van Patrick Janssens ondermijnd heeft. Als je de scores ziet van Groen en PVDA kan je alleen maar besluiten dat de progressieve flank niet goed werd afgedekt. Daar moet SP.A eens goed over nadenken.”

Speelt ook niet mee dat sommige wijken in Deurne-Noord en Merksem zich te weinig herkennen in het verhaal van Patrick Janssens?

“Als de Stadspartij kiezers verloren is aan Groen en PVDA heeft ze dat ook aan zichzelf te danken. Men is teveel in het verhaal van de partij die mikt op de middenklasse meegegaan. Ook N-VA kijkt naar de middenklasse. Ik denk dat de kwetsbare sociale klassen voor een stuk in de richting van PVDA zijn gefietst, daar waar zij vroeger meer bij Vlaams Belang gingen aankloppen.”

Het kartel in Gent weet wel al die groepen aan te spreken.

“Het cynische is dat je niet kan zeggen dat Patrick Janssens slecht bestuurd heeft, integendeel. Maar de volkse stijl van Daniël Termont, zijn zeer open en vlotte communicatie en zijn kartel met Groen dat veel progressieven aanspreekt, gaven de doorslag. Ik denk dat er ook in Antwerpen eens goed moet nagedacht worden over een kartel. Het progressieve front in Gent heeft heel duidelijk gewerkt.”

Bewijst Gent ook niet dat je kan scoren met een duidelijk links en progressief verhaal?

“De polarisering op Antwerpen was natuurlijk ook heel erg, alle ogen waren op de stad gericht. De bal ligt nu in het kamp van Bart De Wever. Die is groot geworden door aan de zijlijn te staan. Nu is hij verplicht een coalitie te vormen. Of zijn achterban daarin meegaat, valt nog te bezien. En ja, extreemrechts is weggeblazen. We hebben nu een democratisch nationalistische partij en N-VA is geen extreemrechtse partij. Maar als ik de fysieke verovering van het stadhuis zag, die mars op het stadhuis, kreeg ik het toch een beetje koud. Ik vind dat allemaal niet zo onschuldig.”

“In het Vlaams Belang blijft alleen nog hardcore extreemrechts over. Maar of dat dan betekent dat iedereen die op N-VA stemt fatsoenlijk rechts is, betwijfel ik.”

De Wever begon meteen ook aan de campagne voor 2014.

“Zijn echte agenda is natuurlijk niet het burgemeesterschap, maar het confederalisme. Ik denk dat het echt belangrijk is voor middenveldorganisaties en voor de andere Vlaamse politieke partijen om klare wijn te schenken: gaan wij meestappen in dat confederaal model of niet. De meerderheid van de Vlamingen staat niet achter de splitsing van het land. Het feit dat hij dat op de verkiezingsavond al op tafel legt, toont dat dit slechts een opstapje was naar de verkiezingen van 2014.”

SP.A krijgt concurrentie op de linkerflank in Leuven, Oostende en natuurlijk Antwerpen.

“Samen met mij zeggen veel syndicalisten dat Gent de good practice is. Opkomen voor sociaal zwakkeren met een heel duidelijk links etiket. Sommigen bij SP.A vinden dat de partij zich niet moet bezig houden met miserabilisme. Maar ondertussen zijn de ongelijkheden wel nog nooit zo groot geweest. De mensen die zich keren tot PVDA zijn de mensen die niet meteen in de SP.A een oplossing zien voor hun problemen. Ook Groen heeft wat dat betreft een duidelijker profiel.”

Heeft de score van PVDA u verrast?

“Peter Mertens heeft een succesvol boek geschreven waarin ingewikkelde dingen op een bevattelijke manier worden uitgelegd. Onverdachte bronnen moesten toegeven dat het niet zo dom is wat daar allemaal in geschreven staat. De onzekere economische context heeft ook meegespeeld. Toch blijf ik het jammer vinden dat men er niet in geslaagd is om met een links front een heel duidelijke score neer te zetten.”

Verandert dit iets op Vlaams niveau?

“Lokale verkiezingen zijn lokale verkiezingen. Het zou absoluut onverantwoord zijn om nu de regering te destabiliseren. Er is ook geen echte rechtse golf over gans Vlaanderen. Vlaams Belang valt weg en Groen, PVDA en SP.A doen het goed. CD&V houdt verrassend stand. Dit was ook geen referendum over de onafhankelijkheid van Vlaanderen. Dat De Wever nu maar eens bewijst dat hij een stad kan besturen. Dat is niet simpel.”

take down
the paywall
steun ons nu!