Zinloos geweld in Antwerpen: onmiddellijk onderzoeken en afblokken
Nieuws, Samenleving, België, Antwerpen, Stampmedia, Zinloos geweld, ADAM, Olivia Simpson -

Zinloos geweld in Antwerpen: onmiddellijk onderzoeken en afblokken

Een nieuw geval van agressie op het openbaar vervoer doet in Antwerpen de gemoederen oplaaien. Volgens Olivia Simpson van ADAM (Antwerpse Dienst Alternatieve Maatregelen) gaat het om een uitzonderlijk geval van zinloos geweld dat snel moet worden aangepakt.

vrijdag 12 oktober 2012 09:00
Spread the love

Op 7 oktober werd Berten V. (30) zonder duidelijke reden aangevallen door een achttiental jongeren. De gevolgen zijn niet min: gescheurd netvlies, mogelijk gebroken neus en gebarsten kaakbeen.

“Dat zo veel daders zich tegen Berten keerden, is uitzonderlijk en ook laf”, klinkt het alvast bij  ADAM. De Antwerpse Dienst Alternatieve Maatregelen organiseert herstelgerichte en constructieve afhandelingsvormen zoals bemiddeling en gemeenschapsdienst. “Maar zonder de feiten te minimaliseren, moeten we paniekvoetbal vermijden.”

Willekeur

Opvallend aan de feiten is de ogenschijnlijke willekeur waarmee ze plaatsvonden. Het slachtoffer kende de daders niet en had er nooit eerder contact mee.

“Mijn ervaring is dat er bij geweldsdelicten vaak toch een aanleiding is”, zegt Olivia Simpson van ADAM. “Die aanleiding kan ook in de leefwereld of beleving van de jongere liggen: een leerkracht die hem benadeeld heeft of het zichzelf willen bewijzen.” Simpson benadrukt echter wel dat die aanleidingen geen rechtvaardiging zijn.

Nultolerantie

Berten V. was na de gebeurtenissen vol lof over de Antwerpse politie en de opvang die ze voor hem verzorgden.

“Het is een essentiële stap dat er een snel en grondig onderzoek opgestart wordt”, erkent Simpson. “Voor zinloos geweld is er een nultolerantie en het kan absoluut niet door de beugel. Dit moet onmiddellijk afgeblokt worden.”

Waarom?

“Bij ADAM is onze ervaring dat de slachtoffers en de samenleving zich vaak de waaromvraag stellen”, zegt Simpson. “Het gebeurt dat het antwoord weinig bevredigend is voor het slachtoffer en dat maakt het moeilijk om alles te verwerken.”

Bemiddeling is een van de mogelijkheden om het slachtoffer te helpen. “Mits een veilig kader en een ervaren bemiddelaar kan dat een belangrijke rol spelen bij de verwerking van zo’n nare ervaring”, aldus Simpson.

Het is volgens Simpson ook nodig om de redenen van de daders te achterhalen en ermee aan de slag te gaan. “Dan kunnen we denkkronkels of interpretaties corrigeren en de jongeren op zoek laten gaan naar niet-gewelddadige manieren om met gevoelens om te gaan.”

Geen paniekvoetbal

De maatschappij kan eveneens een rol spelen bij dit soort geweld. “Zonder de daders te ontslaan van hun verantwoordelijkheid, moeten we ook durven kijken naar het ruimere maatschappelijke plaatje”, meent Simpson. “Wat is het klimaat van onze huidige samenleving? Wie zijn onze voorbeelden en wat inspireert ons?”

Simpson drukt er ten slotte op om de feiten correct te plaatsen. “Graag geen paniekvoetbal, er geen politiek loopje mee nemen of vooruitlopen op de feiten”, vraagt ze. “Zoiets komt noch het slachtoffer, noch de maatschappij, noch de daders ten goede.”

Onderzoek volop bezig

De politie gaat voorlopig uit van twee mogelijke motieven. Happy slapping, waarbij iemand willekeurig klappen krijgt en de feiten gefilmd worden, of racisme. Berten V. praatte kort voor de feiten met enkele allochtone jongeren.

Ondanks eerdere berichtgeving in sommige media is de nationaliteit van de daders nog niet bekend. Dat bevestigt Veerle De Vries, woordvoerster voor de Antwerpse lokale politie.

© 2012 – StampMedia – Gunther Malin

take down
the paywall
steun ons nu!