Het is crisis in Antwerpen … wooncrisis

Het is crisis in Antwerpen … wooncrisis

vrijdag 12 oktober 2012 19:40
Spread the love


doc

Ik wou het even niet over huisvesting hebben. Ik wou het even niet hebben over de winter die er aan komt en de mensen die geen dak hebben. Ik wou het hebben over steden en de liefde voor de stad. Over de visie waar we met de steden heen willen. Over het begrip dat leven in een stad nu eenmaal iets compleet anders is dan leven in een gemeente of dorp. Over dat wonen in een stad niet kan door iedereen een huisje met tuin en afrastering te geven.

Maar helaas … terwijl ik nadacht over mijn tekst en nadacht en dacht … haalde de actualiteit mij in.

Sinds augustus bestaat er een blog genaamd ‘wooncrisis’. Zij hebben vanaf toen elke dag een verhaal gebracht over problemen met wonen : van het vinden van een betaalbare woning over de kwaliteit van die woningen tot discriminatie, jongeren, … En de verhalen zijn nog lang niet op.

De afgelopen weken merken we op mijn job bij het sociaal verhuurkantoor dat er weer meer mensen op onze permanentiemomenten komen die nergens, maar dan ook nergens terecht kunnen. De daklozenopvang én de nood- en transitwoningen zijn volzet. De mensen die daar zitten, geraken er immers niet weg  wegens …. gebrek aan betaalbare woningen.

Maar dan is er een debat op ATV waarbij het stadsbestuur doodleuk beweert dat er … “geen wooncrisis is in Antwerpen”   Want de mensen slapen niet onder de bruggen (sic)

De 22000 wachtenden op een sociale woning zijn er ook plots nog maar 12000. En als de gemeenten rondom Antwerpen nu eens gauw hun percentage sociale woningen optrekken, dan is ook dat probleem gauw van de baan.

Dat we andere visies hebben, het zou aar raar zijn als het niet was. Maar dat men de problemen zo staalhard durft ontkennen ? Dan kan je uiteraard ook geen oplossing zoeken.

Vandaar dat we deze week toch nog een actie deden aan de buildrager op de Grote Markt. We zijn niet miserabilistisch onder een brug gaan liggen. Nee, we zijn met een caravan daar gaan staan en hebben getuigenissen gebracht van mensen op de private huurmarkt en van sociale huurders.

Hierbij volgt een filmpje als verslag van die actie.

 

 

Het verhaal zelf wordt ongetwijfeld vervolgd na de gemeenteraadsverkiezingen !

 

Nadine Peeters

Nog 2 dagen lijsstrekster district Antwerpen en 54ste plaats gemeenteraadslijst PVDA+

Lijst 8

Doe wijs en stem wel  

 

 

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!