LuisterPost: De week in muziek 11/10/12
Nieuws, Cultuur, De week in muziek -

LuisterPost: De week in muziek 11/10/12

In deze aflevering de première van een mixtape voor onze lezers. Plus concertnieuws, interessante nieuwe releases, gratis legale downloads en belangwekkende feiten uit het brede veld van de muziek. Deze week onder meer aandacht voor Autumn Falls, een splinternieuw nummer van The Rolling Stones en Neil Young tegen de windmolens.

donderdag 11 oktober 2012 21:16
Spread the love

Gratis & Goed:

Bij het muzieknieuws van de laatste tijd viel onder meer de geste van Tom Morello (ex-Rage Against The Machine) op. Die zette zijn steun aan de Occupy-beweging om in een ruisende rocksong ‘We Are The 99%’. De bedoeling van de man (die geregeld opduikt om op te treden bij de demonstraties van de beweging) was net dat en voor zijn song trommelde hij Rise Against zanger Tim McIlrath en System of a Down zanger Serj Tankian op. De heren zetten de song gratis op het net en op slag crashte de site, maar ondertussen kan het nummer weer hier gedownload worden. Het enige wat je moet leveren is je mail-adres.

Pianist Nils Frahm brengt binnenkort zijn nieuwste cd Screws uit, maar hij geeft de plaat reeds weg (in een lagere kwaliteit) en het lijkt ons de beste die we tot nu toe van hem kennen. Voor liefhebbers van Ólafur Arnalds, Peter Broderick, Wim Mertens, Dustin O’Halloran een must. De download vindt u hier

Blijf thuis, dan kom je niets tegen

De legendarische coldwaveband De Brassers stelt op 12 oktober een cd (De Brassers 1979-1982) & dvd (documentaire) voor. De film van Jan Weynants wordt in première voorgesteld in Cinema Walburg in Hamont. Na de film volgt een optreden van De Brassers, en een afterparty in de vroegere Kwiet met de Berlijnse dj’s Thomas P. en Jacques Dubroix. 

Winther stelt het gelijknamig debuut album (productie Wouter Van Belle) voor op 13 oktober in ‘de Studio’ (oud Studio Herman Teirlinck) op het ‘Leave As At Dawn’ event in Antwerpen. Spilfiguur is zanger Wolfram Ghesquière, met als bandleden Tom Tiest (Jan Fabre), Bram Weijters (Dez Mona), Frederik Meulyzer (Stray Dogs). Voor de cd-opnames aangevuld met Dries Laheye (Sir Yes Sir), Buni Lenski (DAUU) en Hannes D’hoine (DAUU). De groep wordt die dag voor de gelegenheid versterkt door Loes Minnebo (Trombone) en Nele Paelinck (viool, ex-‘School is Cool’, nog net voor haar vertrek naar het buitenland!).

Vrijdag 19/10 organiseert Hypnoiz een concert in samenwerking met de Ieperse bibliotheek. De Beren Geren en Flying Horseman komen er (letterlijk) tussen de boeken en cd’s optreden. Verderop in de maand wordt de passage aangekondigd van DJ Shadow op 25/10 in de Cactus Club@MaZ, Brugge.

In november komt dan de nieuwe Jamaicaanse reggae- en loversrock-sensatie Romain Virgo naar Vooruit (op 4/11) om twee weken later gevolgd te worden in diezelfde Gentse zaal door hiphopper Big Sean (14 november). Verder noteren we dat een andere reggaester Anthony B zijn concert in Vooruit verplaatst van 28 oktober naar 13 november. The Van Jets spelen hun nieuwe cd Halo integral op 10 november in de AB in Brussel. Ook in november: Gravenhurst + BRNS op woensdag de 14de in de Labozaal van het STUK in Leuven. Tomàn + Raketkanon staan op donderdag 15 november in de Labozaal van datzelfde STUK. En op dinsdag 20 november presenteert STUK de Amerikaan Will Johnson èn de Brit Will Samson. Dinsdag 20/11 treden ook Horse Feathers, Stealing Sheep en Crooked Fingers in de Brusselse Botanique op.Op 24 november spelen The Cribs in het Depot in Leuven.

Van 26 november tot 2 december is het weer tijd voor Autumn Falls. Na twee succesvolle edities met uitverkochte concerten van Low, Pinback, Bill Callahan, SX, Metronomy, Beach House, Ólafur Arnalds, etc… volgt dit najaar de derde editie van Autumn Falls. Het indoor stadsfestival is een samenwerking tussen een aantal lokale concertzalen en clubs in Brussel (AB, Botanique, Atelier 210, VK, Magasin 4, Maison des Musiques en Madame Moustache) en Europees boekingskantoor/Benelux promotor Toutpartout. Reeds bevestigde namen voor dit jaar zijn: Shearwater, Dark Dark Dark, Deerhoof, Why?, Great Lake Swimmers, Father John Misty, Ty Segall, Diiv, Sandro Perri, Do Make Say Think, Eric Chenaux, Hundred Waters, The Soft Moon, Jens Lekman, The Lumerians…

Het Antwerpse Trix presenteert op 7 december de release van de nieuwste plaat van Sukilove. 4AD uit Diksmuide laat dan weer weten dat het legendarische  Mission Of Burma (één van de Amerikaanse cultbands van de jaren ’80) op zaterdag 15/12 komt.
Volgend jaar komt Mark Eitzel (American Music Club) naar Vooruit en dat op 20/1. De AB ziet al voor volgend jaar de portables en Tomàn afkomen, op vrijdag 25 januari 2013 en de flamencogitarist Tomatito speelt er op donderdag, 31 januari 2013. Goose speelt een extra concert op vrijdag 8 februari in de AB. Rock Werchter belooft ons voor donderdag 4 juli Green Day en vrijdag 5 juli Blur op de Main Stage. De vorige -en tot nog toe enige- doortocht van Blur in Werchter dateert van 1999. 

Nieuwe releases (een greep)

Oktober is als gulle herfstmaand voor de nieuwe platen,De laatste dagen genoten we onder meer van:

Beth Orton ‘Sugaring Season’

een mooie, mature plaat met veel jazzy invloeden en die mooie balans tussne folk, ballads en grooves.

Flying Lotus – ‘Until The Quiet Comes’

18-delige reis door de wondere wereld van deze electronicapionier, met Erykah Badu en Thom Yorke onder de gasten. Gevolg is een breed spectrum dat vertrekt vanuit IDM, en uiteindelijk bij soul en jazz terechtkomt. Fascinerend.

Carice Van Houten – ‘See You On The Ice’

Debuut van de Nederlandse actrice (bekend van ‘Valkyrie’), met op één song – Particle Of Light –  Antony Hegarty van The Johnsons. Verder bijdragen van Ken Stringfellow (R.E.M., The Posies), Howe Gelb (Giant Sand) en Marc Ribot (Tom Waits, Robert Plant) werkten mee aan de opnames.

Dark Dark Dark – Who Needs Who

Een heel aperte, maar steengoede plaat van het gezelschap uit Minneapolis met als zangeres Nona Marie Invie. Op 01/12 live in de Botanique (in het kader van Autumn Falls).

Ook Tame Impala heeft weer van zich laten horen. Wild psychedelisch (in de stijl van Animal Collective), maar poppier. Avontuurlijk genieten dus van Lonerism.

Toetjes

Als eerste toetje, nog eens signaleren dat Noisetrade een fijne stek is op het net, waar duizenden artiesten hun platen gratis aanbieden. Als je ze goed vindt, kan je ook een tip achterlaten. Recent onder meer met Grant Lee Philips, Trixie Whitley en Neil Hallstead. 
Een ander toetje: kerst valt vroeg dit jaar, want Sufjan Stevens heeft een nieuwe cd-box set klaar boordevol kerstsongs: “Silver And Gold: Songs For Chistmas Vols 6-10” De releasedate is 12/11. Tracey Thorn (Everything But The Girl) brengt eveneens een kerstplaat uit. ‘Tinsel and Lights’ bevat zowaar een duet met Green van Scritti Politti. Ook mooi: een mix van Daft Punk gemaakt voor een Parijse modeshow en die uit niets anders bestaat dan songs van bluesartiest Junior Kimbrough. Zeer krachtig en behoorlijk verrassend van deze electronica wizards. 

Neil Young

Curieus: Neil Young wil het opnemen tegen iTunes en gaat daarvoor met behoorlijk grote jongens in zee. Maar dergelijk avontuur is al bij voorbaat een achterhoedegevecht omdat iTunes nu veel meer apps dan andere bestanden nog genereert.

The Rolling Stones

Vandaag op de mensheid losgelaten: de nieuwe song ‘Doom and Gloom’ van The Rolling Stones, valt mee!

Onze Mix

In het diepste geheim hebben we een mix gemaakt met een aantal songs van de maand september en afgeleiden ervan. Erop staan een aantal niet te missen liedjes uit die periode en een paar interessante kanttekeningen in songformaat. Het begint met een nummer uit de hier al bewierookte recentste plaat van Grizzly Bear en dan wel de tweede single ‘Yet Again’. ‘Angels’ de briljante opener van de tweede plaat van The xx wordt gevolgd door ‘Your Ghost’, afkomstig van ‘Ascent’ de onderschatte recentste plaat van Six Organs of Admittance. ‘Balance’ is een track van de ultrafijne plaat van dubgenie Adrian Sherwood, gevolgd door ‘The King Of Rome’, afkomstig van de nieuwste van The Unthanks waarop de Britse folkgodinnen bijgestaan worden door een Brassband.  

Die song kenden we ook al in een uitvoering van June Tabor. En nu we het toch over koningen hebben is de over gang naar Bob Dylan’s ‘Early Roman Kings’ (van zijn ‘Tempest’) gemakkelijk gemaakt. De song dendert voort op een oeroud bluesritme dat we best kennen van Muddy Waters.  Om te bewijzen dat er nog andere geniën van dat ritme gebruik makten hebben we er ‘Hard Workin’ Man’ van Jack Nitsche, Captain Beefheart en Ry Cooder aan toegevoegd. Te vinden op de soundtrack van de ultieme werkmansfilm ‘Blue Collar’.

En nu de naam Ry Cooder toch gevallen is, kunnen we zijn recente uithaal ‘Take Your Hands Off It’ hier niet laten liggen. Ook al een sociale stem, maar spijtig genoeg overleden: Joe Strummer, van wie in september een aantal compilaties verschenen en daarop deze live-opname van ‘Armagiddeon Time’, bekend van zijn band The Clash. Het is een oud b-kantje, maar eentje dat we in deze versie nooit te pakken kregen.

En nu we toch in de compilaties zitten: Elbow bracht een overschotjesverzamelaar uit die zeer de moeite is, waaronder deze commentaar op de Irakoorlog ‘The Long War Shuffle’. In september was er ook de ‘Lawless’ soundtrack met Nick Cave waarop de oude song ‘Fire and Brimstone’ van Link Wray een belangrijke rol speelde, maar dan in versies van andere mensen. Wrays origineel uit 1971, vol hel en verdoemenis, vindt u hier. En voor u denkt dat er geen mooie platen uit eigen landje tot ons kwamen, gooien we hier het fantastische ‘Superstructure’ van Believo! op de draaitafel. Luid, hard en verslavend.

Na al dat geweld keren we terug naar de rust: verloren gewaande zoon Bill Fay mijmert ‘At The End Of The Day’ en dat is meteen een fijne afsluiter. En ja, er was nog veel meer, maar we kozen voor een mix van een klein uurtje. 

Audiofragmenten tussen de songs door: onder meer de stemmen van Robert Wyatt en Peter Sellers, de Belgische regen… Deze mix staat slechts gedurende een beperkte tijd op mixcloud

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!